21 december, 2013

Marcipános linzer



 
Ez megint csak Jennim egyik kedvence, kicsit macerás, de megcsinálom neki :)

Hozzávalók: kb. 80 db-hoz
                  25 dkg finomliszt
                  10 dkg porcukor
                  2 csg. vaníliás cukor
                  12 dkg vaj vagy Rama, de a vaj jobb
                  1 csapott mokkáskanálnyi só
                  1 citrom reszelt héjja
                  4 db tojás sárgája

A marcipán krémhez:  40 dkg marcipán (Rohmasse pl. Aldiból)
                                      7,5 dkg porcukor
                                      1 egész tojás
                                      2 db tojás fehérje

                                      3-4 evökanálnyi lekvár a díszíteshez.

A hozzávalókból tésztát gyúrok és min. 2 órára hüvösre teszem pihenni.

A marcipánt késés turmixban összekeverem a porcukorral és hozzáteszem a tojást és a tojás fehérjét (nem kell habbá verni) egynemü masszává kavarom és habzsákba töltöm.

A tésztát kb. 3-4 mm vastagra nyújtom, 3,5-4 cm átméröjü pogácsa vagy Linzer szaggatóval kiszúrom, és a marcipán masszával díszítem, majd 175 fokos sütöben 12-14 percig sütöm, amikor a marcipán egy picit kezd barnulni akkor lesz jó :)

A lekvárt mikróban kicsit felmelegítem és még a meleg linzerekre gyorsan elosztom, így szépen belesimul a helyére.

Tárolása szintén jól zárható dobozban rétegesen, tárolása max. 2 hét, mert a marcipán hajlamos a penészedésre, ezért inkább mindig röviddel Karácsony elött sütöm, nehogy kellemetlen meglepetés érjen, mikor kibontom a dobozt.

Jó étvágyat kíván hozzá!

Nincsenek megjegyzések: