19 december, 2013

Ádventi kenyér --- Adventbrot


2-3 éve találtam ezt a kenyeret egy pékségnél és nagyon megkedveltem, csak hát nem adják olcsón,  a német Pékségek igen borsos árat kérnek a portékájukért (fél kilós kenyérke 2,50 €-ben kerül).
Nade mivel már azért majdnem 2 év alatt (amióta a minden napit saját kezüleg sütöm) gyüjtöttem egy kis tapasztalatot, és még okos is voltam, mert a pékségeknek kötelességük a hozzávalók listáját kiadni, allergia és egyéb okokból kifolyólag.
Ezt kihasználva, sikerült összeállítanom ezt a kenyérkét, már csak a víz mennyiség és a sütés idö, höfok volt, amit nekem kellett kitalálni, és íme itt az eredmény.

Hozzávalók 2 db kb. fél kilós kenyérkéhez

  Elötésztához, legalább 24 órával a sütés elött:
                                       
             60 g fehér rozsliszt
             60 g tk. rozsliszt
               4 g friss élesztö
            120 g víz

ezeket összekavarom, galuska állagú masszát kell kapnunk, és letakarva szobahömérsékleten, hagyom dolgozni.

A kenyér tésztához:
              a fenti összes öregtészta, vagy kovász
              270 g víz
                  1 teáskanál méz
                10 g friss élesztö
                30 g vaj vagy zsír
                  1 evökanál burgonya pehely
                  1 evökanál 5 pehelymix
                  1 evökanál lenmagpehely
                  1 evökanál lenmag (egész)
                  2 evökanál napraforgó mag
                50 g zabpehelyliszt
                50 g fehér tönkölyliszt
                50 g tk. rozsliszt
              100 g fehér rozsliszt
              250 g BL-80-as kenyérliszt
                15 g só
                  1 csipet aszkorbinsav vagy 1 teáskanál ecet
                  1 marék dióbél

A fenti hozzávalókból kenyértésztát dagasztok, lehet kézzel is, de természetesen gyorsabb és kényelmesebb géppel.
Hagyom fél órát kelni, majd ketté osztom, tetszölegesen, általában és egy nagyobbat és egy kisebbet sütök, a kicsit mindig elajándékozom.
A ketté osztott tésztát újra hagyom 25-30 percet pihenni, majd ellapítom a kezemmel és  elosztom rajta a diókat, majd megformázom, elöször kicsit vekni alakja lesz, de azt kigömbölyítem, és vizes kézzel "megsímítom", majd hagyom letakarva kb. 30-40 percet, közben a sütöt elömelegítem 240 fokra. (Elöfordulhat, hogy már itt a kenyéren van egy-két kicsi repedés, de az engem nem zavar, söt a végén még jól is néz úgy ki)
Két mélyebb fém tepsit használok a sütéshez, mielött a sütöbe teszem, bespriccelem öket újra vízzel és a "fedö" tepsi belsejét is.

20 percet sütöm 240 fokon, majd leveszem a "fedö" tepsit és visszaveszem a höt
és további 20-25 percig sütöm 200-210 fokon (ez sütöfüggö) mindenképpen figyelni kell, ha nagyon barnulna akkor le kell takarni egy darab alufóliával. Sütöbö kivéve az alját megkopogtatva, kongó hangot ad, akkor jó a kenyér.
Ha kisült rácsra teszem hülni, kicsit befújom vízzel.
Frissen ropogós héj és puha belezet, 2-3 napig is eláll, persze ha nem fogy el, de akkor már a héja elpuhul, attól függetlenül még mindig nagyon finom marad.
Zsírpapírból vágtam egy negatív csillagformát és azt tettem a kenyérre és liszttel megszórtam, még is legyen egy kis díszítés rajta.

Sok sikert a kipróbáláshoz és jó étvágyat kíván!

    Rezept auf Deutsch:  


   Für Vorteig: 60 g weiße Roggenmehl
                        60 g Vollkornroggenmehl
                          4 g frische Hefe
                          1 TL Honig
                      120 g Wasser (es kann halbe-halbe Wasser-Buttermilch sein)
Zutaten gut vermischen und zugedeckt bei Zimmertemperatur über Nacht stehen lassen.


Für das Brot: den Vorteig (gesamte menge)
                      270 g Wasser (es kann wieder mit Buttermilch gemischt werden)
                        10 g frische Hefe
                        30 g Butter oder Schweineschmalz
                          1 EL Kartoffeln Flocken (Ersatz Kartoffelbrei Pulver)
                          1 EL 5 Flockenmix (gibt in dm zu kaufen)
                          1 EL Leinsamen geschrotet
                          1 EL Leinsamen ganz
                          2 EL Sonnenblumenkern
                         50 g Haferflocken Mehl (Haferflocken mahlen)
                         50 g Dinkelmehl (hell)
                         50 g Vollkorn Roggenmehl
                       100 g Helle Roggenmehl
                       250 g Weizenmehl 550 (Brotmehl)
                         15 g Salz
                           1 Prise Ascorbinsäure (Vitamin C Pulver, gibt in Apotheke)
                              oder 1 TL 5% Essig
                          Ein Handvoll Wallnüsse
Von den zutaten außer Wallnüsse ein Teig kneten, wenn ich es mit den Maschine mache, dann nochmal mit der Hand knete ich es durch.
Lasse ich es halbe Stunde in Ruhe, teile ich es in 2 Stücke und  knete ich es nochmal durch, dann kommt noch ein halbe Stunde ruhe.
                 
Dann wie auf Bild zu sehen drücke ich den Teig flach und verteile den Wallnüsse drauf, und forme ich es rund, den 2. Teig genauer so.
Diese Brot zu backen eignet es ganz gut mit 2 Tieferen Blech, was ich aufeinander legen kann, den habe ich in Aldi gekauft, pro Stück kostet es 7 Euro, die sind emaillierte Hitzebeständig bis 400 °C.
Eine tiefere Blech lege ich mit Backpapier aus und tue den Teiglinge rein, und mit nasse Hände streichele es rundum. So lasse ich es, etwa 30-40 Min. gehen.
In zwischen heize ich mein Backofen ein auf 240 Grad (ober-unter Hitze).
Mit Hilfe ein Sprühflasche spritze ich den Brot mit Wasser ein, und auch auf Backpapir, und den 2. Blech kommt als Deckel drauf.
So backe ich das Brot 20 Minuten lang, dann drehe den Temperatur auf 200-210 zurück, und nehme den "Deckel" runter, und backe den Brot noch 20-25 Min. lang. Sollte es schon frühe dunkel sein, dann decke ich es mit ein Stück Alufolie zu.
Nehme das Brot von Offen, klopfe es unten, tut es ein tiefe klang geben, dann ist das Brot fertig, spritze ich es nochmal mit kaltes Wasser an, und auf ein Gitter lasse es abkühlen.
Die Temperaturen sind Ofenabhängig, da muss immer aufpassen.


Wünsch ich gutes gelingen, und guten Appetit!


                          
                         


             

Nincsenek megjegyzések: