09 március, 2013

Kukoricalisztes kenyér



 
A héten kaptam ennek a kenyérnek a receptjét, amit úgy gondoltam hamarosan el is készítek, így ma került rá a sor.

A kenyér készítése elözö nap kezdödik a gyors kovásszal, vagy öregtésztával.
Az utóbbi idöben már csak annyi öregtésztát készítek, ami a következö napra elegendö.

Öregtészta: 15 dkg BL 80-as kenyérliszt
                     1 dl víz
                     3 g élesztö.

Ezt összeállítom és éjszakára a konyhapulton hagyom egy tálban letakarva.

A kenyérhez valók:
                                  25 dkg öregtészta, a fenti kb. ez a mennyiség
                                 10 dkg kukoricaliszt
                                 50 dkg BL-80-as kenyérliszt
                                   1-1,2 dl tej
                                   3,5 dl natúr joghurt
                                   1 teáskanál cukor
                                   2 teáskanál tengeri só
                                   1 teáskanál sikér
                                   1 csipet aszkorbinsav
                                   2  evökanál burgonyapehely
                                   1 dkg élesztö
                                   2-3 evökanál kukoricacsíraolaj

Langyos tejben felfuttatjuk az élesztöt, majd vagy kenyérsütöben dagasztjuk, vagy kézzel, elöször mindig a folyékony hozzávalók jönnek az edénybe és utána a sikér, a  liszt, majd a só, és tésztát dagasztunk.
Ha úgy érezzük, hogy a tészta túl kemény állagú, akkor még adjuk hozzá 1-2 evökanál tejet, vagy joghurtot.
Kiolajozott kelesztötálban egy órát kelesztjük, én közben fél óra után ketté osztottam a tésztát és átgyúrtam.
Vekni alakúra formázzuk így, sütöpapírral kibélelt jénaiba tesszük, én most a 8 literes jénaiban sütöttem, és keresztbe tettem a két kenyérkét egymás mellé, középen felhúztam a sütöpapírt, hogy sütés közben ne tudjon a két kenyérke összenölni.
Kb. 30-40 percig hagyjuk még pihenni, kelni, közben bekapcsoljuk a sütöt 220 fokra.
Pengével megmetszük a kenyeret és befújjuk alaposan vízzel a kenyeret is és a jénai tetejét is.

Az egyik kenyeret megszórtam bevágás elött kukoricadarával.
                          

35 percig sütöttem 220 fokon és utána levettem a jénai tetejét, a höt visszavettem 180 fokra és még így sütöttem 10-12 percig. Ha nagyon barnul a teteje takarjuk le egy darab alufóliával.
Rácsra téve hagyjuk kihülni.

 
Sikeres próbálkozást és jó étvágyat kívánok hozzá!


                                                             

Recept eredete
                

2 megjegyzés:

HajniZoli írta...

Nagyon szépek lettek! Viszem a receptet, majd beiktatom én is:-)

Jucus írta...

Kati, próbáld ki legközelebb repceolajjal, nagyon szép sárga lesz! Egyébként így is gyönyörűek!