Végülis gondolkodtam rajta, hogy felteszem ezt a receptet, vagy sem, mert hát úgy gondolom, hogy a rakott krumplit mindenki ismeri, és tudja is, hogy kell csinálni. Aztán a Barátnöm bátorítására, még is úgy döntöttem, hogy megosztom, lehet, hogy még sem mindenki így csinálja.
Mivel nálunk két részre oszlik a család a rakott krumplit illetöen, a Férjem kolbásszal szereti, a Lányom sonkával, vagy darált hússal, most kolbászos és sonkás készült.
Tehát a hozzávalók a képen látható két kisebb formához:
1 kg burgonya (közepes nagyságúak)
6 dl tejföl (20 %-os)
8 db tojás
10-15 dkg füstölt kolbász
10 dkg gépsonka
5 dkg reszelt sajt (trapista)
só, bors, delikát
kevés vaj vagy olaj a forma kikenéséhez
A sütöt elömelegítem 180-190 °C-ra (alsó-felsö fütéssel)
1. A burgonyát megmosom, héjában sós vízbe felteszem föni, kb. 20-25 perc fözés után hústüvel, vagy vékony villával átszúrom, hogy elég puha-e már, ha igen, leöntöm a vizet róla, és meghámozom, félre teszem.
2. 4 tojás 10 perc alatt sós, vagy ecetes vízben keményre fözök, ezt is meghámozom.
3. A tejfölt a 4 db tojással, sóval és borssal esetleg delikáttal összekeverem.
4. A krumplit karikákra vágom, viszonylag szorosan kitöltöm vele a tüzállóformát, majd kicsit meglocsolom a tejfölös öntettel, utána jön a felszeletelt kolbász, vagy sonka, erre a felszeletelt fött tojás, majd megint meglocsolom a tejföllel, ezután újra krumplis réteg jön, ha elég magas az edényünk még egy réteget rakhatunk kolbásszal és fött tojással, közben a rétegeket mindig locsoljuk meg egy kicsit a tejfölös öntettel.
5. A legvégén újra krumplival fedjük és a maradék tejfölös öntetet ráöntjük.
6. Kb. 1/2 órát sütöm, majd megszórom a tetejét a reszelt sajttal és még ezzel sül kb. 20-25 percig.
.
Elkészítési idö kb. 2 óra, szóva egy kicsit idöigényesebb, de szerintem megéri a fáradtságot.
Ha valaki darált hússal szeretné elkészíteni, a darált húst elötte meg kell pirítani kevés zsíradékon.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése