15 március, 2013

Kifli vagy kalács felfújt gyümölccsel (csöben sütve)


 
Egy kedvenc gyors édesség, ami általában akkor készül, amikor megmarad vagy kifli vagy mint most is ez a csíkos  kelt kalács.

A hozzávalók: kb. 1/2  kg kalács vagy kifli
                               (csak azért mértem le, hogy legyen kiindulási alap)
                              1 Liter tej
                              3 db tojás
                              5 evökanál cukor
                              1/2 csg. vaníliás puddingpor
                              1 teáskanál v. cukor
                              1 csipet só
                              1/2 citrom reszelt héja
                              1 üveg meggybefött
                              2-3 evökanál hasított mandula
                              Vaj a forma kikenéséhez.


1. A meggyet szürübe öntöm és lecsepegetem.
2. A sütöt bekapcsolom 180 °C-ra (alsó-felsö fütés)
3. A kalácsot, vagy kiflit felszeletelem (nekem most ez már elö volt készítve)
4. A tüzállóformát kikenem vajjal.
5. A tojásokat összekeverem a 3 evökanál cukorral, a vaníliás cukorral, csipet sóval a fél citrom reszelt héjjával és 1/2 Liter tejjel.
6. A tüzállóformába rakok egy réteg kalácsot, vagy kiflit meglocsolom a tojásos tejjel rárakom a gyümölcsöt, ami nálam nagy részt meggy volt, és egy sarokban aszalt szilva, mert itt sem egyforma az ízlése a családnak, de ugyanúgy almával és szilvával is lehet, esetleg megszórhatjuk egy kevés fahéjjal.
7. A tetejére újra egy réteg kalács, vagy kifli következik és ennek a tetejére ráöntöm a maradék tojásos tejet és megszórom a mandulával.

Elömelegített sütöben sütöm kb. 35-40 percig.

Ezalatt elkészítem a vanília öntetet, vagy sodót hozzá, ugyanúgy, mintha puddingot készítenék, csak
a fél Liter tejhez fél csomag vaníliás puddingot adok és 2 evökanál cukorral, így jóval hígabb állagú lesz, mint a Pudding.

Vanília öntettel tálalom.

Melegen és hidegen egyaránt finom, egy kiadósabb leves után, vagy csak úgy nasinak!

 
Jó étvágyat hozzá!


Nincsenek megjegyzések: