29 március, 2013

Húsvéti Báránykák

Már egy pár éve sütök minden évben ilyen báránysütiket Húsvétra, itt Németországban "elengedhetetetlen" tartozéka ennek az ünnepnek.

Hozzávalók a nagy Bárányhoz:

                                  15 dkg finomliszt
                                  10 dkg étkezési keményítö          
                                  15 dkg vaj, vagy Rama
                                  15 dkg örölt mandula, mogyoró, vagy dió, vagy éppen vegyesen
                                   15 dkg cukor
                                    4 db egész tojás
                                    2 teáskanál vaníliás cukor
                                    1 teáskanál reszelt citromhéj
                                    1 csg. sütöpor
                                    2 evökanál Rum
                                    1 csipet só

Díszítéshez: porcukor, citromlé, kókuszreszelék, csokilencse
A tojást, a vajjal, rummal, cukorral és v. cukorral habosra keverjük, a száraz hozzávalókat egy edényben összekeverjük és a masszához adjuk, jól összekeverjük.
A sütöformát vastagon bevajazzuk és zsemlemozsával, vagy darált mandulával, (vagy ami van)beszórjuk és a tésztával kitöltjük. 175 °C-os sütöben sütöm 50 percig.

A kicsit bárányokat is ugyan ebböl a tésztából készítettem, mivel kettöt sütöttem egyszerre az adag maradt ugyan így, szóval ezt az adagot nyugodtan lehet felezni, akkor pontosan elég egy kicsit formára, annyi, hogy ök csak 35 percig sülnek, mert kisebbek a barikák.

Amikor kisült, nem szabad azonnal kivenni a formából, kb. 5-10 percig hagyni, majd akkor kivenni és megpróbálom öket lábra állítani, ha nem megy, akkor egy kicsit egyenesíteni kell az alján, mert ilyen domborúak lesznek.
 
Ha nem akarom nagyon csicsázni, akkor csak egyszerüen leszórom porcukorral, úgy mint itt egy régebbi képen.
Vagy pedig cukormázzal bevonom kókuszreszelékkel megszórom, a szeme csokilencse, a szája színezett marcipánból készült
 
 
Mindenkinek Kellemes Húsvéti Ünnepet kívánok!
 
 
 
A kisebb bárányokhoz még ajánlok két másik receptet:
 
1.Vajas piskótás tészta: 
   3 db egész tojás
 12,5 dkg cukor
   1 csg. vaníliás cukor
 12,5 dkg finomliszt
   2,5 dkg étkezési keményítö
   7,5 dkg vaj v. Rama
   Porcukor a szóráshoz
 
 
2. Marcipános tésztával: hozzávalók szobahömérsékletüek legyenek!
 
   10 dkg Marcipán massza lereszelve, vagy késes aprítóval darabolva
     2 db egész tojás
     7,5 dkg vaj v. Rama
     5 dkg cukor
     1 csg. vaníliás cukor
     1 csipet só
    10 csepp keresümandula Aroma
     8 dkg finomliszt
     2 dkg étkezési keményítö
     1 csapott teáskanál sütöpor
    Porcukor a szóráshoz
 
Elkészítés ugyanúgy, mint a fenti receptnél 175 °C-on 30-35 percet sütni
 
 
 
 

1 megjegyzés:

Baloghné Kele Judit írta...

Nagyon aranyosak :)
Én is sütöttem és a receptem hasonló a tiédhez:)