Hozzávalók: 50 dkg finomliszt
5 g szárított élesztö vagy 2,5 dkg friss élesztö
1 egész tojás
1 Evökanál cukor
1 teáskanál só
1-2 szelet kenyér, ami 1-2 napos már (elhagyható)
3 dl tej
Az élesztöt langyos tejben hagyom, hogy felfusson, kicsit tovább tart, mint a friss élesztövel, a kenyeret a lisztre szétcsipkedem, hogy majd elolsztódjon a tésztában, azután az összes hozzávalóból kelt tésztát dagasztok, kelesztö tálban lefedve hagyom kb. 1 órát (lehet több is) meleg helyen duplájára kelni.
Kelesztés után 3 darabra osztottam a tésztát két kisebb és egy nagyobb, majd a gözbetétet egy kicsit megkentem olajjal és arra raktam a tésztát, itt hagytam kb. 20-25 percet még pihenni, kelni.
Egy nagyobb kerek búbos jénai tányért fordítottam a tetejére és forrásban lévö víz felé teszem a rácsot, lefedve a jénaival, de lehet más edény is és így gözöltem kb. 22-25 percig. Érdemes ezt a mennyiségü tésztát inkább két külön adagban gözölni, mert nagyon nagyok lesznek és a végén nagyon szükös lesz a hely nekik.
Tálaláskor újnyi vastag szeletekre vágtam és tálalásig lefedve tartom, hogy
ne hüljön és ne száradjon ki.
Alkalmas fagyasztásra is és felengedés után, újra kb 8-10 percre göz felett melegítsük fel.
Ha fagyasztom mindig legalább két réteg folpack-kal becsomagolom és utána fagyasztó zsákba teszem, ebben is hagyom, hogy felengedjen, mert így a kicsapódott folyadékot újra magába szívja, amire szüksége is van a tésztának, utána melegítem fel göz felett.
Szaftos húsokkal tálalva, esetleg párolt káposzta hozzá, nagyon finom laktató ebéd, nálunk pulykacomb sült volt hozzá, recept hamarosan.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
1 megjegyzés:
Köszi a receptet, elmentem! :-)
Eddig csak Prágában ettem knédlit, ott vegyesen választhattuk a hús mellé: volt pirított kenyérkockás, burgonyás, szalonnás és hagymás is. Mind nagyon finom volt :-)
Juli
Megjegyzés küldése