23 március, 2013

Citromos keksz szelet


Ezt a sütit egy német receptes újságban találtam, mint sok már receptet is, amik évek óta várják a sorukat, de szerencsére nála úgy döntöttem, hogy elkészítem, hát nem bántam meg, azóta már egy jó párszor elfordult nálunk, mert nagyon finom, a citrom frissességet ad az egésznek, szóval bármilyen alkalomra ideális és nagyon kiadós. A hozzávalókból kiindulva, kicsit bonyolultnak tűnik, de nem az, elég gyorsan elkészíthető. Mindenképpen 1 nappal fogyasztás elött ajánlott elkészíteni, hogy a keksz a tetején meg tudjon puhulni.

Hozzávalók:  Tészta: 25 dkg finomliszt
                                   1/2 csg. sütőpor
                                   csipetnyi só
                                   20 dkg vaj vagy Rama
                                   20 dkg cukor
                                    1 csg. vaníliás cukor
                                    4 db egész tojás
                                    2 tojás fehérje
                                    1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj

                 1. Krémhez: 2 csg. vaníliás pudingpor
                                      2 tojás sárgája
                                      700 ml víz
                                      35 dkg cukor
                                      18 dkg vaj v. Rama
                                      120 ml citromlé

              2. Krém, hab:  500 ml tejszín
                                      2 csg. habfixáló
                                      2 evőkanál porcukor

              26-30 db háztartási keksz, nagyságtól függő

              Cukormáz  20 dkg porcukor
                                2-3 evőkanál citromlé

1.Először is a sütőt előmelegítem 190 °C, alsó-felsö fűtés.
2. Egy nagy tepsit, a legnagyobbat, ami a sütőbe belefér, kibélelek sütőpapírral.
3. A tojásokat és a tojás fehérjét a vajjal, a cukorral, vaníliás cukorral  habosra keverjük, de a tojásokat nem kell szétválasztani.
4. A lisztet és a sütőport átszitálom, belekeverem a csipetnyi sót, és a reszelt citromhéját, majd a masszához adom, csomómentesre elkeverem, a sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm.
5. 18-20 percig sütöm, majd hagyom kihűlni.
6. Közben már elkezdem készíteni a puddingos krémet. 500 ml vizet felteszek melegedni a 35 dkg cukorral, közben kevergetni kell, hogy elolvadjon a cukor, a maradék 200 ml vízbe belekeverem 2 csg. pudingport és a két db tojássárgáját, fontos, hogy csomómentes legyen.
Mikor a víz felforr a cukorral belekeverem a puddingos vizet és felfőzöm, ugyanúgy, mintha rendes puddingot főznék
7. Tűzről levéve belekeverem a 18 dkg vajat, addig keverem míg el nem olvad, majd a 120 ml citromlevet. Ezt az egészet rásimítom a félig kihűlt piskótalapra, majd hagyom teljesen kihűlni.
(Érdemes a tésztalapot egy szögletes tortakerettel körbevenni, hogy ne tudjon lefolyni a krém.)
8. A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval habbá felverem és a puddingos krém tetejére simítom.
9. Ezt befedem a háztartási kekszekkel, úgy hogy egy kicsi köz maradjon, hogy majd könnyebben lehessen szeletelni.
10. A porcukrot csomómentesre elkeverem a citromlével, és a keksz tetejére simítom, egy-két keksz tetejére reszelek egy kis citromhéjat.





Hideg helyre, vagy hűtőbe teszem éjszakára, másnap szeletelem és mindenki szereti!




Sok sikert az elkészítéshez és jó csemegézést!







                                  
                                     

2 megjegyzés:

teller-cake írta...

Muszáj volt meglesnem a receptet, mert nagyon megtetszett a kép a FB-on! :) El is fogom készíteni!
Jól látom, hogy Dingofingban élsz? Szülőfalum általános iskolájának egy Dingolfingi iskolával van testvérkapcsolata és voltak nálunk cserediákok is anno, nővérem meg volt kint Dingolfingban is. :)

Katica Konyhája írta...

Igen már elég rég óta itt vagyok, ilyenkor szokták mondani, hogy kicsi a világ. :) Melyik falu a szülöfalud, ha nem titok, és melyik iskolával van testvérkapcsolat? Nem túl sok iskola van itt, viszonylag kis város, 2 általános iskola van és 3 középiskola (gimi, szakközép, és Hautschule) inkább a BMW gyár, ami naggyá tette ezt a várost 25 Ezer embert foglalkoztat az itteni gyár :) szép estét kívánok :)