Ma ezek a rozslisztes kis kenyérkék sültek rajta.
Hozzávaló: elötészta, elözö este elkészíteni:
10 dkg BL-80-as liszt
5 dkg teljeskiörlésü rozsliszt vagy tönkölyliszt (most az utóbbival készült)
5 gramm élesztö
100 ml langyos víz
Kenyértésztához:
az elkészített összes elötészta
1,2 dkg élesztö
2 púpos evökanál burgonyapehely
csipet aszkorbinsav vagy 1 teáskanál 10 %-os ecet
270 ml langyos víz
26 dkg BL-80-as liszt
16 dkg fehér rozsliszt
8 dkg teljeskiörlésü rozsliszt
2,5 dkg vaj
2 evökanálnyi étolaj
1,5 dkg só
pár szem dió
Az elötésztához valókat elözö este elkészítem, azaz összedolgozom és lefedve a konyhapulton hagyom pihenni.
Másnap a hozzávalókból a dió kivételével kenyértésztát dagasztok, a víz lehet több vagy kevesebb (lisztminöség függö, a jobb minöségü több a rosszabb minöségü kevesebb folyadékot igényel), lényeg, hogy jól kezelhetö tésztát kapjuk.
Kiolajozott kelesztötálban kelesztem fél órát, majd ketté osztom és újra átgyúrom a tésztát.
(Maradhat egyben is a tészta, de most én két kicsit akartam sütni)
Hagyom újra 30 percet kelni, majd ellapogatom, a diót egyenletesen elosztom rajta, és feltekerem, vekni alakra formázom kenyeret, és lefedve hagyom 30-40 percet kelni.
Már az utolsó kelesztés kezdetén bekapcsolom a sütöt 250 fokra, alsó felsö fütésre, hogy legyen elég ideje a gránitlapnak átmelegednie, a sütö aljába teszek egy kicsi tálba vizet, ami a gözt biztosítja.
Enyhén meglisztezem a gránitlapot és ráborítom a tésztát és gyorsan bemetszem 2-3 helyen, jól befújom vízzel és 10 percet sütöm 250 fokon, majd visszaveszem a höt 200 fokra és így sütöm még 30 percet. Ha egyben marad a tészta 5-10 perccel hosszabodik a sütési idö. Amikor kész a kenyér, az alját megkopogtatva kongó hangot kell adjon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése