17 május, 2014

Tönköly cipó gránit lapon sütve

 
Folyamatosan kutatok újabb receptek után, egy kicsit érdekel azért a német kenyérsütési hagyomány is, így most erre a kenyérre találtam egy prospektusban, szimpatikusnak tünt, így gondoltam megsütöm, hát ilyen lett, nem csalódtam:

Hozzávalók: az elötésztához:
                        235 ml enyhén langyos víz
                        125 ml író, vagy kefír
                        1,5 dkg friss élesztö
                        12,5 dkg tk. tönkölyliszt
                        12,5 dkg fehér tönkölyliszt
Ezeket összekeverem, viszonylag híg, de nem baj, és 3-4 órát hagyom letakarva meleg helyen pihenni.

Ezután hozzá adok: 140 ml vizet
                                 1 teáskanál mézet
                                 1-1 púpos EK napraforgót, szezámmagot, lenmagpelyhet
                                 2 púpos EK zabpelyhet
                                 1 EK sertés zsírt, vagy 2 EK étolajat
                                 1 teáskanál 10 %-os ecetet
                                 2 dkg sót
                                25 dkg tk. tönkölylisztet
                                25 dkg fehér tönkölylisztet
                                  1 EK napraforgó mag a szóráshoz

a hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztok, ami tényleg hálásan viselkedik a kezem alatt.
Kelesztötálban hagyom 30 percet pihenni, majd újra átgyúrom a tésztát, ezután megint csak pihentetem további 30 percet. Majd cipót formázok belöle és egy konyharuhával kibélelt, kilisztezett kosárba teszem varrattal felfelé, betakarom és hagyom kb. 40 percet kelni.
Közben a sütöt elömelegítem 250 fokra, gránit lappal együtt, az aljába teszek egy kis tányérba vizet, a gözösítéshez.
A megkelt tészta alja van felül ezt vizes kézzel megvizezem és megszórom napraforgó maggal, majd egy óvatos mozdulattal sütöpapírra borítom, és bemetszem egy pengével a kenyéret fél kör ívben (aki akarja rögtön mehet a gránitlapra, de nekem így egyszerübb és nem égtem össze a kezem, amire amúgy is hajlamos vagyok.) és azzal emelem rá a gránitlapra.
A sütöt még egyszer befújom jól vízzel és 15 percet sütöm a kenyeret 250 fokon, majd visszaveszem a höt 200 fokra és így sütöm tovább 45 percig, ha nagyon barnul közben le lehet takarni egy darab alufóliával.

A készre sült kenyér, ha az alját megkopogtatjuk kongó hangot ad, és a héjja igen csak keménynek tünhet elsöre, de nem kell megijedni, mert meg fog puhulni.
Rácsra teszem kb. 10 perc után letakarom egy konyharuhával, így hült ki.
Vastag héjjú finom kenyérke lett belöle, ebböl a hozzávalókból pontosan 1,25 kg-s kenyerünk lesz.


Jó étvágyat és sok sikert kíván hozzá!






                     


                   




                      

Nincsenek megjegyzések: