05 május, 2014

Mákos guba torta


Sikerült túlteljesíteni megint a kenyérsütési terveimet, így maradt 5 db kifli, amit kár lett volna morzsának elpocsékolni, így hirtelen nekifutással guba tortaként végezte, ötletet és receptet ezennel köszönöm Farkas Vilmosnak.
Hozzávalók: 18-20 cm-es formához, lehet nagyobb is, akkor kicsit laposabb lesz.

                       5 db 1-2 napos kifli
                       5 dl tej
                      10 dkg cukor
                     1/2 rúd vanília kikaparva vagy egy csomag igazi vaníliás cukor
                     1/2 citrom reszelt héja
                      15 dkg darált mák
                        5 db tojás
                        3-4 evökanál tejszín
                        Vaj a forma kikenéséhez

1. A sütöt bekapcsolom 200 fokra.
2. A tejet felteszem melegedni, lassan felforralom és hozzáadom a cukrot
3. Közben felvágom a kifliket apró kockákra és összekeverem a darált mákkal, reszelt citromhéjjal.
4. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját összekeverem a tejszínnel és hozzáadom a forrásban levö tejhez, amit folyamatosan kevergetek, hogy ne csomósodjon be, majd a kiflire öntöm és jól elkeverem.
5. A tojásfehérjét kemény habbá verem, és a kiflimasszához keverem, majd a kivajazott formába töltöm.
6. 200 fokon 20-25 perc alatt készre sütöm, pár percet hagyom a formában, majd kiborítom.
Vanília sodóval és savanyú lekvárral, vagy gyümölcs zselével tálalom.




Jó étvágyat kíván!

Nincsenek megjegyzések: