09 május, 2014

Napraforgós rozslisztes kenyér gránit lapon sütve


Mindig is szerettem volna olyanra sütni a kenyereimet, mint a pékségben, na most lassan alakul, ha nem is lesz teljesen olyan, de legalább hasonlít rá.
Ma napraforgós rozslisztes kenyér sült, természetesen megint gránitlapon.

Hozzávalók: elötészta 120 gramm  BL-80 Liszt
                                      80 gramm víz
                                        3 gramm élesztö

Elözö este összeállítani, letakarva egy kelesztötálban a konyhapulton hagyni.

Kenyér hozzávalók: az összes elötészta
                                 270 g víz
                                   12 g élesztö
                                 100 g fött krumpli villával összetörve, kihütve
                                   30 g étolaj
                                   10 g 10 %-os ecet
                                     1 teáskanál méz
                                     1 púpos mokkás kanál kenyérfüszer
                                        (örölt Koriander, édeskömény, és kömény keveréke)                        
                                  1-1 evökanál lemagpehely, zabpehely, és lenmag (egész)
                                 100 g napraforgó mag
                                 140 g fehér rozsliszt
                                 100 g tk. rozsliszt
                                 260 g BL 80-as Liszt
                                   15 g só
                                   15 g árpamalátaliszt (elhagyható)
                                   Napraforgó mag a szóráshoz


A hozzávalókból tésztát dagasztok kézzel, vagy géppel, ha egy kicsit ragacsos lenne, akkor teszek még hozzá egy kevés lisztet.
Kiolajozott kelesztötálba hagyom 30 percet kelni, majd újra átgyúrom és hagyom tovább 30 percet.
Nálam most két kenyér készült, így az elsö 30 perc után ketté vettem a tésztát, de hagyható egyben is.

Ha eltelt az összesen 60 perc kelesztési idö, ellapogatom a tésztát, kinyomkodom belöle a levegöt és cipót alakot formázok, vizes kézzel megnedvesítem a tészta felületét és megszórom napraforgó maggal, egy konyharuhával letakarva lisztezett felületen hagyom kelni kb. 40 percet, ezalatt már bekapcsolom a sütöt 250 fokra, a gránit kövel együtt, egy kis edénybe pedig vizetteszek  a gözösítéshez.
Óvatos mozdulattal felveszem a kenyér tésztát a kezembe és még egyszer megszórom az alját liszttel, ez akadályozza meg, hogy a gránit laphoz tapadjon, a gránit lapra borítom, majd a fújókámmal még alaposan befújom a sütöt és 15 percet hagyom így sülni, majd visszaveszem a höt 200 fokra, és további 30-35 percet sül, ha nagyon barnulna, akkor le kell takarni egy darab alufóliával, hogy a magok ne égjenek meg.

Sütöböl kivéve egy rácsra teszem, hideg vízzel befújom és hagyom kihülni
Vaslábasban és jénaiban is süthetö, akkor a höfokot elég 230 fokra állítani, és 30 percet ezen a föfokon sütni, majd az maradék 15-20 percre visszavenni a höfokot 200-ra, esetleg a fedöt le lehet ilyenkor már venni.

Jó étvágyat kíván hozzá!

3 megjegyzés:

Melinda Friman írta...

Ma elkészítettem és nagyon szép és finom lett!!! Köszönöm a receptet! Üdvözlettel Melinda

Melinda Friman írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Katalin Rigó írta...

Örülök neki, és köszönöm a visszajelzést :)