29 április, 2014
Rebarbarás pite
Elöre is elnézést kérek Valakitöl, akinek a receptjét felhasználtam, de sajnos már nem tudom, hogy honnét mentettem el. Az eredeti recept más töltelékkel volt, de én most rebarbarával készítettem próbaként, ami biztos ismétlést kíván.
Hozzávalók (24x36 cm-es tepsihez)
50 dkg finomliszt (esetleg 5 dkg réteslisztre cserélhetö)
18 dkg cukor
25 dkg vaj vagy margarin (én vaj párti vagyok)
1 csg. vaníliás cukor
1 csg. sütöpor
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
3 evökanál tejföl
3 tojás sárgája
2 evökanálnyi zsemlemorzsa, vagy édesmorzsa
2-3 evökanálnyi mandulalevél (elhagyható)
Töltelék: 3 dkg vaj
1,2 kg rebarbara (megpucolva, felkockázva értendö a súly)
8-10 dkg cukor
1/2 csg. vaníliás puddingpor
3 tojás fehérje
1. A hozzávalókból tésztát gyúrok, ami kb. 1,1 kg-os volt ebböl 70 dkg-t a hütöbe 50 dkg-t pedig a fagyasztóba teszek addig, amíg elkészítem a tölteléket.
2. A rebarbarát "meghámozom", mint a spárgát, apró kockákra vágom.
3. A vajat egy edénybe megolvasztom és hozzáadom a rebarbarát, és a cukrot, addig párolom, míg a levéböl elfö egy kevés, a puddingport összekeverem kb. 0,5 dl vízzel és besürítem vele, majd hagyom kihülni.
4. A nagyobbik tésztát tepsi nagyságúra nyújtom, és megszórom zsemlemorzsával.
5. A tojás fehérjét kemény habbá verem és a rebarbarához keverem, majd elosztom a tészta tetején.
6. A kisebbik tésztát egy durvább (tök) reszelövel egyenletesen ráreszelem, megszórom a mandulával és 200 fokos elöre melegített sütöben 30-35 perc alatt készre sütöm. Kihülés után szeletelem (kb. 3 óra)
Porcukorral meghintve tálalom.
Jó étvágyat kíván!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése