07 április, 2013

Kakaós koszorú

 

 Nagyon szeretjük a kakaós csigát, de most ahhoz nem volt nagy kedvem, már  van a recept gyüjteményemben mákos koszorú, ehhez hasonló ez a kakaós koszorú is, de még is egy kicsit más.

 Hozzávalók a tésztához: 50 dkg finomliszt
                                          2,5 dl langyos tej
                                          3 dkg friss élesztö
                                          5 dkg puha vaj
                                          6 evökanál porcukor
                                          1 csg. vaníliás cukor
                                          1 db egész tojás
                                          csipetnyi só
                                          1 mokkáskanál reszelt citromhéj

                     Kakaókrém:  4 Evökanál kakaópor (nem cukrozott)
                                           8 Evökanál porcukor
                                           1 csg. vaníliascukor
                                           kb. 15 dkg puha vaj

                 Ezenkívül tojás a kenyéshez, diónyi vaj és 0,5 dl tej

1. A kakaót elkeverem a porcukorral, v.cukorral és a puha vajjal jól elkeverjük, legegyszerübb egy késes aprítóval, mert egyébként nagyon nehezen megy.
2. A lisztet átszitálom, egy dagasztó tálba teszem,a közepében kis mélyedést csinálok, beleszóróm a cukrot és beleöntöm a langyos tejet, ebbe belemorzsolom az élesztöt, megszórom egy kicsit liszttel és kb. 10-15 percig hagyom felfutni.
3. Hozzáadom a többi hozzávalót, a vajból egy kicsit visszatartok a dagasztás végére, készre dagasztom, a tészta elválik az edényfalától, a visszatartott vajat is beledagasztom, lágy illatos tésztánk lesz, ezt letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük, ez lehet 1-1 1/4 óra is, de szépen meg fog kelni.
4. Lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtom és megkenem a kakakós masszával, majd feltekerem, mint a beiglit és középen hosszában ketté vágom, úgy, mint itt a mákos koszorú fázis fotón látható.
5. Koszorú formára igazítom és sütöpapírral kibélelt kerek formába teszem, most egy 34 cm-es pizzasütö tepsibe került.
6. Hagyom kb. 30 percig pihenni, közben elömelegítem a sütöt 200 fokra (alsó-felsö fütéssel).
    Megkenem a tésztát felvert tojással.
7. A höfokot visszaveszem 180-ra vagy akár 175-re is lehet és így sütöm 30 percet, a diónyi vajat és a fél dl tejet összemelegítem microban egy csészébe és meglocsolom vele a már majdnem készre sült tésztát, úgy, hogy mindenhová jusson belöle, ha már nagyon késznek látszik, szóval sötét barna szinü, akkor letakarom egy darab alufóliával és további 5-8 percig sütöm.
8. Sütöböl kivéve óvatosan rácsra csúsztatom, hogy az alja ne izzadjon hülés közben.

Porcukorral megszórva tálalom, mint egy tortát úgy szeletelem.
Aki szereti cukormázt is készíthet rá.

Jó étvágyat kíván!


2 megjegyzés:

Baloghé Kele Judit írta...

Nagyon szép és mutatós kalács:))
Én is készítettem az ősszel, sütőtökös tésztával és fahéjas töltelékkel:
Kérlek nézz be hozzám is!
Üdv: http://www.juditkakonyhaja.blogspot.hu/

Katalin Rigó írta...

Köszi Judit, szoktam nézelödni nálad, Te is nagyon ügyes Konyhatündér vagy :)