25 április, 2013

Eper-rebarbara zselé Erdbeer Rhabarber Grütze

A boltban kapható gyümölcs zselék, valahogy nem ízlenek úgy, ahogy kellene, most így megpróbáltam magam elöállítani.

Hozzávalók: 25 dkg eper
                     25 dkg friss gyenge rebarbara (már megpucolva)
                     4 Evökanál cukor
                     1 csg. vaníliás cukor
                     2 Evökanál citromlé
                     1 púpozott Evökanál étkezési keményítö
                     2-2,5 dl víz
                    

1. Az epret megmosom apróra vágom, vagy késes aprítóval óvatosan aprítom, hogy darabos maradjon.
2. A rebarbarát megpucolom és apró kockákra vágom, és egy lábasba teszem, megszórom 2 Evökanál cukorral, hagyom kb. 15 percig, hogy egy kicsit levet ereszen, majd felöntöm a 2 dl vízzel, hozzáadom a vaníliás cukrot és 4-6 percig kislángon hagyom párolódni.
3. Közben az eperet is összekeverem a 2 evökanál cukorral és a citromlével.
4. Az étkezési keményítöt csomómentesre kavarom a fél dl vízzel és lassan hozzáöntöm a rotyogó rebarbarához, majd hozzáteszem az epret is és kb. 2 percig hagyom, hogy összerotyogjon.
5. Hagyom kihülni és hütöbe teszem, pár napig eláll.

Nálunk ma túrógombóc kíséröje volt, de el tudom képzelni fagyiöntetként, és palacsintához is.

Jó étvágyat hozzá!




Rezept auf Deutsch:

Zutaten: 250 g Erdbeeren,
              250 g Rhabarber,
                 4 EL Zucker
                 1 Pkg. Vanillezucker
                 2 EL Zitronensaft
                 1 gehäufte Esslöffel Speisestärke
                 250 ml Wasser

1. Den Rhabarber putzen, kleine Würfel schneiden, in einem Topf mit 2 EL Zucker mischen und zugedeckt 15 Min. Saft ziehen lassen, Wasser  und Vanillezucker dazu geben, dann auf kleine Flamme aufkochen etwa 4-6 Min. lang
2. Erdbeere waschen, putzen und klein würfeln, mint 2 EL Zucker und Zitronensaft mischen, auf Seite stellen.
3. Speisestärke mit 4 EL Wasser glattrühren und langsam zum Rhabarber geben, einmal aufkochen, und den Erdbeeren auch dazu geben, und etwa 2 Min. lang köcheln.
Abkühlen lassen, und in Kühlschrank aufbewahren.
Bei mir hat es mit Quarkknödel gegeben, aber schmeckt bestimmt zum Eis, oder Pfannkuchen.

Gutes Gelingen und Guten Appetit wünscht




forrás

1 megjegyzés:

Marianna Beszteri írta...

Nézz be hozzám Kati! :)