05 április, 2013

Csöröge (élesztövel)



Azért szeretném ezt a recepet megosztani Veletek, mert a legtöbben a Csörögét sütöporral sütik, ez pedig egy élesztös változat, ami nekünk sokkal jobban ízlik, mint a másik fajta.
Elkészítési Videó itt található!!!

Hozzávalók, a képen látható mennyiséghez:

                                       kb. 35 dkg finomliszt (lehet, hogy több,
                                                  vagy kevesebb a liszt minöségétöl föggö)
                                              1 evökanál tejföl
                                              2 egész tojás
                                              1 csapott kávéskanál só
                                              3 evökanál porcukor
                                              1 teás kanál vaníliás cukor
                                              fél citrom reszelt héja
                                              5 dkg olvaszott vaj
                                              0,5 dl tej
                                              2 dkg élesztö
                                              Étolaj a sütéshez, porcukor a szóráshoz és sárgabaracklekvár

1. A vajat felolvasztjuk nem muszáj teljesen folyékony legyen.
2. A tejet fellangyosítom, kevés cukrot teszek bele és az élesztöt.
3. A lisztet egy tálba teszem, kis mélyedést csinálok benne és az élesztövel elkevert tejet                 beleöntöm, egy kicsi lisztet szórok a tetejére, hagyom felfutni.
4. A vaj kivételével hozzáadok mindent és  egy kanál segítségével, nagyjából összedolgozom a tésztát, majd hozzá adom az olvaszott vajat és jól kidagasztom, a tésztának el kell válnia az edény falától, esetleg ha még lisztet igényel, akkor apránként teszek hozzá, éppen csak annyit, amennyit a tészta kíván. Akkor jó, ha elválik az kicsit köralakúra "pofozgatom" és hagyom, hogy a duplájára keljen.
5. Lisztezett felületre borítom, kb. 5 mm vastagra elnyújtom és derelyemetszövel a képen látható módon felszeletelem.
A kép útmutatása szerint folytatom és elömelegített bö olajban világos barnára sütöm.

Porcukorral megszórva sárgabaracklekvárral tálalom!




 Jó étvágyat kívánok hozzá!




2 megjegyzés:

Baloghé Kele Judit írta...

Biztos finom lehet élesztősen is:)mindenképp kifogom próbálni.

Katalin Rigó írta...

Remélem Nektek is ugyanúgy fog ízleni, mint nekünk. Mióta ezt a receptet ismerem többször sütök csörögét, a sütöporos változat nekem túlságosan tömör volt :)