27 április, 2013

Császármorzsa


Mivel sikerült jó nagy adag eper-rebarbara zselét elkövetnem, muszáj hozzá valamit készíteni, igazából nem is tudtam mi legyen, de hát milyen a vételetlen, a vaj csomagolásán éppen császármorzsa receptet találtam és akkor meg volt az ötlet, így lett ö a mai ebédünk.

 
Hozzávalók: 3-4 személyre
 
                              14 dkg finomliszt
                                2,5 dl tej
                                4 tojás sárgája
                                1 csg. vaníliáscukor
                                1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj
                                2 cl Rum
                                4 dkg olvasztott vaj
 
                        és    4 tojás fehérjét
                               1 csipet sóval
                               6 dkg cukorral habbá felverve.
                              kb. 4 dkg vaj a sütéshez,
                                    porcukor a tálaláshoz és kompót vagy bármi, amivel szívesen esszük.
Aki szereti tehet a masszába 1-2 evökanálnyi mazsolát.
 
1. A lisztet a tejjel és a többi hozzávalóval az olvaszott vajig csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérje habot.
 
2. Egy nagy teflonban kb. 2 dkg vajat felolvaszotok és egy pici cukorot szórok a vajba, majd a massza felét beleöntöm és mikor már egy kicsit megszilárdult, akkor mindig megemelem és aláfolyatom a folyékony masszát, de nem mindet, amikor annyira átsült, hogy meg tudom fordítani, kb. mint egy tojásomlett, akkor megfordítom így is hagyom kb 2 percig sülni és egy fordítólapáttal apró kockákra szaggatom. A massza másik felét ugyanígy készítem el.
 
Porcukorral megszórva tálalom, kompóttal vagy bármilyen gyümölcsszósszal, esetleg vaníliasodóval.
Ma Eper-rebarbara zselével tálaltam.
 
 
Jó étvágyat kíván hozzá!
                               

Nincsenek megjegyzések: