25 február, 2013

Napraforgós kenyér (by Thermomix)




Lassan 5 éve boldog tulajdonsa vagyok egy Vorwerk Thermomix-nek, azonkívül, hogy igazi konyhai multitalent, ö dagassza nekem kenyereim és kelt tésztáim nagy részét, söt a linzertésztákat is, és még sok minden mást.
Ez a kenyér már régóta "Vendég" nálunk, elöszeretettel sütöm, amikor sikerül túl sok banánt bevásárolnom és mikor már barna pöttyös lesz senki nem kéri, de viszont ehhez a kenyérhez pontosan úgy a legjobb.
Az eredeti recept a Thermomix alapkönyvben található, én egy kicsit változtattam rajta, hogy az is meg tudja sütni, akinek nincs ilyen "csodagépe", illetve nem tudja a gabona féléket  magának örölni.

Hozzávalók:

10 dkg érett banán pürésítve
25 dkg teljes kiörlésü tönkölyliszt (eredeti receptben a tönkölybúzát a Thermomix-el kell örölni)
25 dkg BL-80-as liszt
 1 teás kanál cukor
1,5 teás kanál só
2 dkg natúr joghurt
4 dkg friss élesztö
15  dkg hámozott napraforgó mag
3 dl víz
2 evökanál étolaj
1 csipet aszkorbin sav
1 csapott mokkás kanál örölt kömény
1 csapott mokkás kanál örölt koridander
1 csapott mokkás kanál örölt édeskömény (elhagyható)
Németországban ezek a füszerek már összekeverve  Kenyérfüszerként vásárolható, eredeti recept 1 teáskanál ilyen füszert ír.)

5 dkg hámozott napraforgó a szóráshoz.

A banánt, ahogy írtam is pürésíteni, vagy éppen villával szétnyomkodni, az összes hozzávalóból tésztát állítunk össze, viszonylag lágy ragacsos tésztát kapunk, de nem kell megijedni töle.
A tésztát jól belisztezett felületre borítom és kicsit formázok rajta, nem könnyü vele bánni, mert hogy olyan lágy és ragacsos.
 
Egy kb. 30 cm hosszú kocka kenyér formát kibélelek sütöpapírral, szórok rá  napraforgót, majd beleteszem a kenyértésztát, befújom vízzel és megszórom a maradék napraforgó maggal, a víz azért fontos, hogy ha túl lisztes lenne a tészta, akkor is rá tudjanak  ragadni a magok, esetleg egy kicsit kézzel rányomkodhatjuk.
Kb. 40-50 percig kelesztjük, míg láthatóvá válik, hogy a tészta emelkedett. Nem lesz soha olyan volumenöz, mint egy fehér kenyér, mert eleve a tk. lisztekböl készült kenyerek tömörebbek.
A sütöt elömelegítjük közben 220 °C-ra alsó-felsö fütéssel és 15 percig sütjük így, majd leveszem a höt 190-200 fokra és további 30 percet sütöm a kenyeret.
 
Ha nagyon barnulna a teteje takarjuk le egy alufóliával, kb. 35 perc után.

Sok sikert kívánok hozzá és remélem ugyan úgy fog ízleni, mint nekünk!
 
 
 
 Jó étvágyat kíván!
 
 
 

 

4 megjegyzés:

Viki írta...

Kata ! Légyszíves nekem bemutatni a thermo mixedet. Már két éve szemezek vele, de nem tudom ugyanaz amit én kinéztem magamnak, vagy egy teljesen más darag.
Kérlek mutasd meg. Esetleg posztold ha lehet, mint "konyhai eszközeim" néven, s akkor jól kiolvasom :)

Jucus írta...

Én is kíváncsi lennék rá. Lassan kezdem rávezetni a páromat, milyen hasznos lenne egy ilyen eszköz a konyhában. :)

Jucus írta...

Megsütöttem ma ezt a kenyeret és nagyon ízlett nekünk. Ezután sűrűn fogom sütni. Köszönöm a receptet.
Üdv: Jucus

Katica Konyhája írta...

Köszönöm Jucus, és nagyon örülök neki, hogy ízlik, én is gyakran sütöm, mert talán egészségesebb, mint a fehér kenyér és finom is :)