27 február, 2013

Karfiol saláta




A karfiol nem igazán tartozik a kedvenc zöldségeink közé, egyszer-kétszer elöfordul rántva és annyi. De azért nem akartam teljesen feladni, így megint csak a savanyított változatra gondoltam, hogy ki kellene próbálni.

1 fej karfiolt rózsáira szedek és forrásban lévö sós vízben fözöm 10 percet, fontos, hogy ne fözzük túl, mert akkor szét fog esni.
addig elkészítem a levét.

én elöszeretettel használom a Knorrtól ezt a fajta szószport
 
 
Mivel tudom, hogy ez nem áll mindenkinek rendelkezésére, így egy másik variációt is kipróbáltam,
végülis egy egyszerü uborkasalátára való levet készítek.
Ecetes-sós-cukros levet  kevés örölt borssal és viszonylag több ecettel, mint az uborka salátához, esetleg lehet beletenni apróra vágott petrezselyemlevelet, metélöhagymát és kaprot.
 
Amikor a karfiol elkészült leszüröm, de a fözövizét felfogom, ebböl belekeverek az elözöleg elkészült léhez kb. 2 dl-t, és a karfiolt is hozzá adom. Ha esetleg nem lepné el a karfiolt a lé szükség szerint, még a fözövízböl adunk hozzá, kóstoljuk meg, esetleg ízesítsük utána, ha úgy érezzük, hogy nem elég intenzíven savanyú. Fontos, hogy savanyúbbnak érzödjön, mert a karfiol rengeteget magába szív.
 
Ha kihült hütöbe tegyük fogyasztásig.
 
Ezt az egészet érdemes fogyasztás elötti este elkészíteni, hogy legyen ideje az ízeknek összeéredni.
Fogyasztás elött kb. 1-2 órával felvágok 2 db közepes fej lilahagymát és hozzákeverem a karfiolhoz.
 
Tálalás elött lehet még hozzá paradicsomot is bele vágni.
 
Télen nyáron finom, gyors savanyúság, és egy kicsit más, mint a megszokott.
 
Sok sikert az elkészítéséhez és jó étvágyat!

 


2 megjegyzés:

Kata írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Bea írta...

Isteni finom!!!!