09 június, 2013

Túrós, diós csavart kalács




Míg otthon voltunk, dolgoztak a Fiúk ezerrel én voltam a konyhafelelös, egyik nap Babgulyás volt, ahhoz készült desszertként fonott kakaós és túrós, most ugyanezt sütöttem túrós illetve diós változatban.

 Hozzávalók a tésztához: 50 dkg finomliszt
                                          2,5 dl langyos tej
                                          3 dkg friss élesztö
                                          5 dkg puha vaj
                                          6 evökanál porcukor
                                          1 csg. vaníliás cukor
                                          1 db egész tojás
                                          csipetnyi só
                                          1 mokkáskanál reszelt citromhéj

                              Túrós töltelék: 30 dkg t.túró
                                                        2 evökanál búzadara
                                                        4 evökanálnyi cukor (lehet több is)
                                                        1 teáskanál v.cukor
                                                        reszelt citromhéj
                                                        1 tojás
                                                        5 dkg mazsola

                             Diós töltelék:  15 dkg darált dió
                                                     10 dkg cukor
                                                      1 csg. vaníliás cukor
                                                      resztelt citromhéj
                                                     50 ml meleg tej

                             Cukormáz: kb. 10 dkg porcukor és citromlé

1. A tészta hozzávalóiból egy lágy hólyagos tésztát dagasztunk, majd 20 percig hagyom pihenni,
utána újra átgyúrom, 2 felé osztom a tésztát majd 30 percig kelesztem, ezek az idök nagyon melegben rövidülnek, hidegben tovább is tarthat.
2. Elkészítem a tölteléket, a túrós hozzávalókat egyszerüen összekeverem és félre teszem. A diósat szintén összekeverem, a tejet felmelegítem és a dióval elkeverem.
3. A tésztát téglalap alakúra nyújtom, majd megkenem a töltelékkel és feltekerem, mint a beiglit, a képen látható módon  hosszában kétfelé vágom és össszecsavarom, próbálva, úgy, hogy a töltelékes rész mindig felül legyen. A másik tésztával ugyanígy, még most szórtam egy kevés apróra vágott aszalt szilvát a dióra.
4. Hagyom 30 percig újra kelni, majd bekapcsolom a sütöt 175 fokra, amíg ez bemelegszik, még kel a tésztám, akkor lekenem tojással és a tepsit befújom egy kicsit vízzel a kalács mellett,  kb. 35-40  percig sütöm.
5. Egy pár evökanál tejet és egy diónyi vajat összemelegítek, és 30 perc után ezzel meglocsolom a sülö tésztát, ettöl szaftosabb lesz, és nem szárad ki olyan gyorsan.
6. A porcukrot elkeverem annyi citromlével, hogy sürü massza legyen, mikor kiveszem a kalácsot a sütöböl azonnal lekenem ezzel a cukormázzal és hagyom kihülni.



Még másnap is finom, mert a töltelék és a cukormáz nem hagyja kiszáradni a tésztát.
Jó étvágyat kíván!





4 megjegyzés:

Éva írta...

Húha ez nekem nagyon tetszik, guszta! Egyből azt jutott eszembe hogy dióm van is itthon kikéne próbálnom finom lehet nagyon!

Katica Konyhája írta...

Éva nem fogod megbánni, mert nagyon finom :)

bokati57 írta...

Nálunk szerdán ez volt az ebéd, de mára is maradt.Nagyon finom volt, de a túrósba sok volt a 30 dkg túró, meg egy kicsit tovább kell sütni mint a dióst, mert szétdőlt. Igaz én gyümölcskenyér formában sütöttem őket.

Renáta írta...

Kedves Katica!
Érdeklődni szeretnék, hogy meddig marad finom, puha a kalács?
Illetve, nagyon szerényen, de megkérdezem, hogy a kész kalácsot lefagyaszthatom -e? Utána is ugyanolyan marad az íze és az állaga?
Köszönöm előre is a válaszod!
Gyönyörű ez a kalács!!! :)