A kefíres kifli tovább fejlesztett változata lenmagpehellyel a tésztában és lenmaggal megszórva.
Szóval, az öregtésztához 120 g BL 80-as liszt
80 g langyos víz
4 g friss élesztö
Ezeket összedolgozom és egy lefedett kelesztötálban a konyhapulton hagyom pihenni, vagy egy egész éjszakát, (vagy, ahogy ma is tettem, a délelött)
Hozzávalók: a fenti öregtészta, ami kb. 20 dkg
30 dkg BL 80 liszt
3 dkg vaj
1,5 dkg friss élesztö
2 evökanál burgonyapehely
1 csipet aszkorbinsav
1 dkg só
1 mokkáskanál cukor
22-24 dkg kefír
1 evökanál étolaj
1 púpos evökanál lenmagpehely
Lenmag a szóráshoz
Kevés tej a kenéshez
1. a hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztok, akinek kenyérsütöje van átalában tudom azzal szoktak dagasztani, azzal is lehet.
2. A tésztát egy vékonyan kiolajozott kelesztötálba teszem, lefedem és hagyom kb. 25 percig pihenni, akkor újra átgyúrom a tésztát és ismét hagyom 25 percet kelni.
3. A megkelt tészta kb. 780 g körül van, ezt elosztom 8 felé, 95-100 g körüli darabokra, majd kis gombócokat formázok belölük, és hagyom kb. 10 percig letakarva pihenni.
5. Sütöpapírral kibélelt tepsire rakom, és hagyom, hogy a duplájára keljenek. (40-50 perc)
6.Közben sütöt elömelegítem 230 fokra (alsó-felsö) és egy kis fém tányérba teszek bele vizet, ami a gözösítésröl fog gondoskodni.
7. A kifliket lekenem tejjel, vagy tejszínnel megszórom a lenmaggal, és a kiflik között jól befújom vízzel és irány a forró sütö.
230 fokon sütöttem 10 percet, majd visszaveszem a höt 200 fokra és még sütöm 15 percet, az én sütömmel így lett tökéletes, de elöször mindenképpen érdemes odafigyelni, lehet kevesebb vagy több a sütési idö.
Rácsra téve hagyom kihülni, ropogós külsö, puha foszlós belezet, nagyon finom.
Jó étvágyat kíván!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése