11 június, 2013

Lenmagpelyhes kefíres kiflik

A kefíres kifli tovább fejlesztett változata lenmagpehellyel a tésztában és lenmaggal megszórva.        

A kifli készítése, elözö nap kezdödik (ma én reggel 7-kor készítettem az öregtésztát és délután 2 körül kezdtem neki a tészta dagasztásnak), és így is nagyon jól müködött.

Szóval, az öregtésztához 120 g BL 80-as liszt
                                           80 g langyos víz
                                             4 g friss élesztö
Ezeket összedolgozom és egy lefedett kelesztötálban a konyhapulton hagyom pihenni, vagy egy egész éjszakát, (vagy, ahogy ma is tettem, a délelött)

Hozzávalók: a fenti öregtészta, ami kb. 20 dkg
                     30 dkg BL 80 liszt
                       3 dkg vaj
                       1,5 dkg friss élesztö
                       2 evökanál burgonyapehely
                       1 csipet aszkorbinsav
                       1 dkg só
                       1 mokkáskanál cukor
                       22-24 dkg kefír
                        1 evökanál étolaj
                        1 púpos evökanál lenmagpehely
                        Lenmag a szóráshoz
                        Kevés tej a kenéshez
      
1. a hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztok, akinek kenyérsütöje van átalában tudom azzal szoktak dagasztani, azzal is lehet.
2. A tésztát egy vékonyan kiolajozott kelesztötálba teszem, lefedem és hagyom kb. 25 percig pihenni, akkor újra átgyúrom a tésztát és ismét hagyom 25 percet kelni.
3. A megkelt tészta kb. 780 g körül van, ezt elosztom 8 felé, 95-100 g körüli darabokra, majd kis gombócokat formázok belölük, és hagyom kb. 10 percig  letakarva pihenni.

4. Aztán egyesével a képen látható vízcsepp alakra nyújtom és a szélesebb oldaláról kezdem feltekerni, minél hosszabbra sikerül kinyújtani a tésztát, annál több tekerés lesz a kiflin, és annál szebb lesz.

5. Sütöpapírral kibélelt tepsire rakom, és hagyom, hogy a duplájára keljenek. (40-50 perc)
6.Közben sütöt elömelegítem 230 fokra  (alsó-felsö) és egy kis fém tányérba teszek bele vizet, ami a gözösítésröl fog gondoskodni.
7. A kifliket lekenem tejjel, vagy tejszínnel megszórom a lenmaggal, és a kiflik között jól befújom vízzel és irány a forró sütö.
     230 fokon sütöttem 10 percet, majd visszaveszem a höt 200 fokra és még sütöm 15 percet, az én sütömmel így lett tökéletes, de elöször mindenképpen érdemes odafigyelni, lehet kevesebb vagy több a sütési idö.
Rácsra téve hagyom kihülni, ropogós külsö, puha foszlós belezet, nagyon finom.
Jó étvágyat kíván!

Nincsenek megjegyzések: