Míg otthon voltunk, dolgoztak a Fiúk ezerrel én voltam a konyhafelelös, egyik nap Babgulyás volt, ahhoz készült desszertként fonott kakaós és túrós, most ugyanezt sütöttem túrós illetve diós változatban.
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg finomliszt
2,5 dl langyos tej
3 dkg friss élesztö
5 dkg puha vaj
6 evökanál porcukor
1 csg. vaníliás cukor
1 db egész tojás
csipetnyi só
1 mokkáskanál reszelt citromhéj
Túrós töltelék: 30 dkg t.túró
2 evökanál búzadara
4 evökanálnyi cukor (lehet több is)
1 teáskanál v.cukor
reszelt citromhéj
1 tojás
5 dkg mazsola
Diós töltelék: 15 dkg darált dió
10 dkg cukor
1 csg. vaníliás cukor
resztelt citromhéj
50 ml meleg tej
Cukormáz: kb. 10 dkg porcukor és citromlé
1. A tészta hozzávalóiból egy lágy hólyagos tésztát dagasztunk, majd 20 percig hagyom pihenni,
utána újra átgyúrom, 2 felé osztom a tésztát majd 30 percig kelesztem, ezek az idök nagyon melegben rövidülnek, hidegben tovább is tarthat.
2. Elkészítem a tölteléket, a túrós hozzávalókat egyszerüen összekeverem és félre teszem. A diósat szintén összekeverem, a tejet felmelegítem és a dióval elkeverem.
3. A tésztát téglalap alakúra nyújtom, majd megkenem a töltelékkel és feltekerem, mint a beiglit, a képen látható módon hosszában kétfelé vágom és össszecsavarom, próbálva, úgy, hogy a töltelékes rész mindig felül legyen. A másik tésztával ugyanígy, még most szórtam egy kevés apróra vágott aszalt szilvát a dióra.
4. Hagyom 30 percig újra kelni, majd bekapcsolom a sütöt 175 fokra, amíg ez bemelegszik, még kel a tésztám, akkor lekenem tojással és a tepsit befújom egy kicsit vízzel a kalács mellett, kb. 35-40 percig sütöm.
5. Egy pár evökanál tejet és egy diónyi vajat összemelegítek, és 30 perc után ezzel meglocsolom a sülö tésztát, ettöl szaftosabb lesz, és nem szárad ki olyan gyorsan.
6. A porcukrot elkeverem annyi citromlével, hogy sürü massza legyen, mikor kiveszem a kalácsot a sütöböl azonnal lekenem ezzel a cukormázzal és hagyom kihülni.
Még másnap is finom, mert a töltelék és a cukormáz nem hagyja kiszáradni a tésztát.
Jó étvágyat kíván!
4 megjegyzés:
Húha ez nekem nagyon tetszik, guszta! Egyből azt jutott eszembe hogy dióm van is itthon kikéne próbálnom finom lehet nagyon!
Éva nem fogod megbánni, mert nagyon finom :)
Nálunk szerdán ez volt az ebéd, de mára is maradt.Nagyon finom volt, de a túrósba sok volt a 30 dkg túró, meg egy kicsit tovább kell sütni mint a dióst, mert szétdőlt. Igaz én gyümölcskenyér formában sütöttem őket.
Kedves Katica!
Érdeklődni szeretnék, hogy meddig marad finom, puha a kalács?
Illetve, nagyon szerényen, de megkérdezem, hogy a kész kalácsot lefagyaszthatom -e? Utána is ugyanolyan marad az íze és az állaga?
Köszönöm előre is a válaszod!
Gyönyörű ez a kalács!!! :)
Megjegyzés küldése