15 június, 2013
Kefíres kenyér
Annyira megszerettük a kefíres kifliket, hogy most már a kenyeret is ebböl a tésztából sütöm.
A kenyér készítése, elözö nap kezdödik (ma én reggel 7-kor készítettem az öregtésztát és délután 2 körül kezdtem neki a tészta dagasztásnak), és így is nagyon jól müködött.
Szóval, az öregtésztához 120 g BL 80-as kenyérliszt
80 g langyos víz
4 g friss élesztö
Ezeket összedolgozom és egy lefedett kelesztötálban a konyhapulton hagyom pihenni, vagy egy egész éjszakát, (vagy, ahogy ma is tettem, a délelött)
Hozzávalók: a fenti öregtészta, ami kb. 20 dkg
30 dkg BL 80 kenyérliszt
3 dkg vaj
1 dkg friss élesztö
2 evökanál burgonyapehely
1 csipet aszkorbinsav
1 dkg só
1 mokkáskanál cukor
20 dkg kefír
1 evökanál étolaj
1. a hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztok, akinek kenyérsütöje van átalában tudom azzal szoktak dagasztani, azzal is lehet.
2. A tésztát egy vékonyan kiolajozott kelesztötálba teszem, lefedem és hagyom kb. 25 percig pihenni, akkor újra átgyúrom a tésztát és ismét hagyom 25 percet kelni.
3. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítom, és Limara Vekni formázása szerint megformázom, majd sütöpapírral kibélet jénaiba teszem, hagyom, hogy a duplájára keljenek. (40-50 perc)
4. Közben sütöt elömelegítem 230 fokra (alsó-felsö fütéssel)
5. A kenyeret 3 helyen bemetszem, alaposan befújom vízzel és a jénai tetejét is, 30-35 percig sütöm 230 fokon, majd visszaveszem a höt 200 fokra és leveszem a jénai tetejét és még így sül 10-15 percet,ha nagyon barnul letakarom egy darab alufóliával, sütöböl kivéve rácsra teszem befújom vízzel és hagyom kihülni.
Megjegyzés:
A mai kenyérkéim 1,5 adagból készültek, az öregtésztát grahamliszt és kenyérliszt feles keverékéböl készítettem, majd a kelesztés elsö 25 perce után ketté vettem a tésztát, megformáztam és az egyiket befújtam vízzel és zabpehelybe forgattam, a baloldalit kétszer formáztam vekni alakúra, azért lett ilyen kis buci :)
Jó étvágyat kíván!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Nagyon szép kenyerek! Ki kell próbálnom.
Köszönöm Hajni és Zoli, tényleg érdemes kipróbálni, mert finom :)
Megjegyzés küldése