03 május, 2013

Túrógombóc, ahogy mi szeretjük



Már nagyon régóta rendszeres listatag ő is az étlapunkon, kivételesen ezt Mindenki szereti nálunk.
Hozzávalók 3-4 személyre:

                                  1/2 kg túró, fele krémtúróval kiegészítve is finom
                                  10 dkg tejföl
                                  2 evőkanál cukor
                                  1 csipet só,
                                  1 teáskanál vaníliás cukor
                                  kb.  20 dkg búzadara
                                  2-3 db tojás
                                  1 csipet reszelt citromhéj
                                  2,5 dkg vaj

                                  4-5 evökanál zsemlemorzsa
                                  2 evökanál cukor
                                  2 evökanál étolaj

1. A zsemlemorzsát az olajon enyhén megpirítom és utána rászórom a cukrot még gyorsan összekeverem, kicsit karamellizálódik is és pergősebb lesz töle a morzsa.
2. A tojásokat a cukrokkal, sóval, citromhéjjal, vajjal és a túróval jól elkeverjük, majd lassan adagolva belekeverem a búzadarát, galuska sűrűségű masszát kapunk, ezt hagyjuk 10 percet pihenni, addig megsürösödik.
3. Forrásban lévő vízbe szaggatok egy evőkanállal annyi galuskát, hogy kényelmesen elférjenek, amikor feljönnek a tetejére, akkor még kb. 1 percig fözöm és egy szűrőkanállal kiszedem, kicsit
lecsepegtetem és beleforgatom a pirított morzsába.

Bármilyen gyümölcszselé, vagy lekvár tálalható hozzá, nálunk eper-rebarbara zselé volt hozzá,
 de egy vaniliasodóval  is biztos nagyon finom.


Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Baloghné Kele Judit írta...

Kati! Ma nagyon egyre gondoltunk:))

Katica Konyhája írta...

Igen Judit, ez így van, igaz én már ezt nem aznap tettem fel, amikor készült, de ez most lényegtelen. Azért érdekes, hogy egy egyszerü túrógombócnak is mennyi variációja tud lenni :)