12 május, 2013

Labda bukta, rózsabukta muffin formában




Ez most  több helyröl összeszedett ötletek alapján készült,  az alap recept Limarától kis változtatással, a rózsabuktát Jálki Judit formázás alapján és a lekváros buktához Barbi bukta labdái adták az ötletet, amit ezúton köszönök!

Hozzávalók 24 db-hoz:
                                       60 dkg finomliszt
                                         3,2 dl tej
                                         8 dkg olvasztott vaj
                                         2,5 dkg élesztö
                                         3 evökanál cukor
                                         1 mokkáskanál só
                                         1 egész tojás
                                         1 teáskanálnyi vaníliás cukor
                                         1 mokkás kanálnyi reszelt citromhéj
                       Kenéshez: 1 tojás + kevés olvasztott vaj, a tésztát kívülröl megkenni.

A túró töltelék: 30 dkg tehéntúró            
                          1 púpos evökanálnyi búzadara
                          3 evökanál cukor
                          1 teáskanálnyi v.cukor, egy csomaggal is lehet
                          1 teáskanálnyi reszelt citromhéj
                          5 dkg mazsola
                          2 tojás sárgája ezeket összekeverem és félre teszem.

A szilvalekvároshoz kb. 30 dkg szilvalekvár
                   
1. A tészta hozzávalóiból lágy  hólyagos tésztát dagasztok, az olvasztott vajat teszem utoljára a tésztához, aki kenyérsütöben teszi, ott is lehet, majd hagyom a duplájára kelni.
 2. Majd lisztezett felületre borítom és kb. 3 mm vastagságúra kinyújtom. Egy 12 cm átméröjü Tupperos tányékával 8 kör alakot kiszúrtam, a többit derelyemetszövel negyzetekre vágtam, abból lett összesen 16 db.
3. A képeken látható módon megformáztam öket, majd a tenyeremmel minden egyes tésztát alulról
vékonyan bevajazta,, hogy könnyebben ki tudjam venni a Muffin papírból, de ha a Muffin formát vajazzuk úgy is jó, csak ma én mindenképp papírral akartam sütni.
 
4. A formában megint csak hagytam kb. 30-40 percet kelni, közben bemelegítem a sütöt 190 fokra, és a tésztát megkenem felvert tojással. Kb. 18 percig sültek.

Jó tanács, ha lehet a szilvalekvároshoz kemény szilvalekvárt érdemes használni, mert az enyém sajnos kifolyt!

Jó étvágyat kíván!


4 megjegyzés:

Ági írta...

Tüneményesek! :) Nagyon jók a fotók a formázásról!

Katalin Rigó írta...

Köszönöm szépen, próbálok készítés közben minél több fázis képet készíteni, hogy bátran hozzá merjen fogni az is, aki egy kicsit bizonytalan. :)

Barbi írta...

Katalin, nem tudom eddig hol voltam, de igazán szólhattál volna, hogy már blogod is van!!! Nagyon szépeket sütsz és örülök, hogy a bukta labda formázása ennyire megtetszett. Biztos lehetsz benne, hogy van már pár recept amit Tőled fogok elkészíteni! :)

Katalin Rigó írta...

Barbi, nagyon szépen köszönöm, Töled igazán jól esik a dicséret. <3 Én még nagyon kezdö blogerina vagyok, és az utóbbi idöben egy kicsit hanyag is, de egyszerüen más dolgok voltak fontosak. Igyekszem én is a nagyok után szaladni, de egyenlöre ennyi telik tölem :) Megpróbálok vállogatott recepteket feltenni, ami tényleg újdonság :)