03 május, 2013

Túrógombóc, ahogy mi szeretjük



Már nagyon régóta rendszeres listatag ö is az étlapunkon, kivételesen ezt Mindenki szereti nálunk.
Hozzávalók 3-4 személyre:

                                  1/2 kg túró, én most felét krémtúróval váltottam ki.
                                  2 evökanál cukor
                                  1 csipet só,
                                  1 teáskanál vaníliás cukor
                                  kb.  20 dkg gríz
                                  2-3 db tojás
                                  1 csipet reszelt citromhéj
                                  2,5 dkg vaj

                                  4-5 evökanál zsemlemorzsa
                                  2 evökanál cukor
                                  2 evökanál étolaj

1. A zsemlemorzsát az olajon enyhén megpirítom és utána rászórom a cukrot még gyorsan összekeverem, kicsit karamellizálódik is és pergösebb lesz töle a morzsa.
2. A tojásokat a cukrokkal, sóval, citromhéjjal, vajjal és a túróval jól elkeverjük, majd lassan adagolva belekeverem a grízt, galuska süröségü masszát kapunk, ezt hagyjuk 15-20 percet pihenni, addig megsürösödik.
3. Forrásban lévö vízbe szaggatok egy evökanállal annyi galuskát, hogy kényelmesen elférjenek, amikor feljönnek a tetejére, akkor még kb. 1 percig fözöm és egy szürükanállal kiszedem, kicsit
lecsepegtetem és beleforgatom a pirított morzsába.

Bármilyen gyümölcszselé, vagy lekvár tálalható hozzá, nálunk eper-rebarbara zselé volt hozzá,
 de egy vaniliasodóval  is biztos nagyon finom.


Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Baloghé Kele Judit írta...

Kati! Ma nagyon egyre gondoltunk:))

Katalin Rigó írta...

Igen Judit, ez így van, igaz én már ezt nem aznap tettem fel, amikor készült, de ez most lényegtelen. Azért érdekes, hogy egy egyszerü túrógombócnak is mennyi variációja tud lenni :)