07 május, 2013

Kefíres kifli


Hát ez a kifli úgy született, hogy csináltam egy öregtésztát zürichi kenyérnek, de még sem az lett belöle. Nagyjából feljegyeztem mit, és mennyit tettem bele, de ma még egyszer föpróbát csináltam, hogy biztos legyen, nehogy valakinek csalódást okozzak a recepttel. A kiinduló recept tehát Limara zürichi kenyere kicsit átalakítva.

A kifli készítése, elözö nap kezdödik (ma én reggel 7-kor készítettem az öregtésztát és délután 2 körül kezdtem neki a tészta dagasztásnak), és így is nagyon jól müködött.

Szóval, az öregtésztához 120 g BL 80-as liszt
                                           80 g langyos víz
                                             4 g friss élesztö
Ezeket összedolgozom és egy lefedett kelesztötálban a konyhapulton hagyom pihenni, vagy egy egész éjszakát, (vagy, ahogy ma is tettem, a délelött)

Hozzávalók: a fenti öregtészta, ami kb. 20 dkg
                     30 dkg BL 80 liszt
                       3 dkg vaj
                       1,5 dkg friss élesztö
                       2 evökanál burgonyapehely
                       1 csipet aszkorbinsav
                       1 dkg só
                       1 mokkáskanál cukor
                       20 dkg kefír
                        1 evökanál étolaj
      
1. a hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztok, akinek kenyérsütöje van átalában tudom azzal szoktak dagasztani, azzal is lehet.
2. A tésztát egy vékonyan kiolajozott kelesztötálba teszem, lefedem és hagyom kb. 25 percig pihenni, akkor újra átgyúrom a tésztát és ismét hagyom 25 percet kelni.
3. A megkelt tészta kb. 780 g körül van, ezt elosztom 8 felé, 95-100 g körüli darabokra, majd kis gombócokat formázok belölük, és hagyom kb. 10 percig  letakarva pihenni.
4. Aztán egyesével a képen látható vízcsepp alakra nyújtom és a szélesebb oldaláról kezdem feltekerni, minél hosszabbra sikerül kinyújtani a tésztát, annál több tekerés lesz a kiflin, és annál szebb lesz.

5. Sütöpapírral kibélelt tepsire rakom, és hagyom, hogy a duplájára keljenek. (40-50 perc)
6.Közben sütöt elömelegítem 230 fokra  (alsó-felsö) és egy kis fém tányérba teszek bele vizet, ami a gözösítésröl fog gondoskodni.
7. A kifliket lekenem tejjel, vagy tejszínnel a kiflik között jól befújom vízzel és irány a forró sütö.
     230 fokon sütöttem 10 percet, majd visszaveszem a höt 200 fokra és még sütöm 15 percet, az én sütömmel így lett tökéletes, de elöször mindenképpen érdemes odafigyelni, lehet kevesebb vagy több a sütési idö.

Rácsra téve hagyom kihülni, ropogós külsö, puha foszlós belezet, nagyon finom.

Kívánok hozzá sok sikert és jó étvágyat!


                    
                                        

10 megjegyzés:

Éva Benczéné Jabronka írta...

Gyönyörűek lettek Kati! Biztosan ki fogom próbálni! Gratulálok! :)

Katalin Rigó írta...

Köszönöm Évi! Megéri, nekünk nagyon ízlik, már csak 3 db van :)

Viki írta...

Ez tényleg fantasztikus. Mi mostanában zsömlézünk.

Judit Nagy írta...

Katalin ez nagyon szuper. Pont van itthon frissen készült öregtésztám :) Veszek ki belőle 20 dkg-ot és máris neki esek az elkészítésnek. Még gyorsan elugrok kefirért és kezdődhet a kifli gyártás :) Köszi a receptet.

Gondolom nem lesz semmi gond, ha nem teszek bele aszkorbinsavat.

Éva írta...

Csodálatosan szép ez a kiflid! Öregtésztát a kiflikhez nem szoktam tenni de egyszer kifogom próbálni ezt a receptet is!

Katalin Rigó írta...

Köszönöm szépen Judit és Éva, azóta én már többször sütöttem ezt a kiflit nálunk nagy sikere van. :)

Unknown írta...

Nekem citromsavam van itthon,az is jo? Elvegre a ketto ugyanaz,vagy nem jol tudom?

Katalin Rigó írta...

A citromsav egészen más, azt tartósításra használják, az aszkorbinsav tulajdonképpen por alakú C-Vitamin.

Life,Love,Eat írta...

Mukodik joghurttal is? Sajnos nem talalok nalunk kefirt :(

Katalin Rigó írta...

Nyugodtan készítheted joghurttal is, esetleg több kell belöle, attól függ mennyire sürü a joghurt. Kérlek jelezz majd, hogy sikerült! :)