11 május, 2013

Grahamlisztes kefíres zsömlék

Mivel olyan nagy sikere volt a kefíres kiflinek tovább fejlesztettem egy kicsit, most zsömléket készítettem és egy kevés grahamliszttel bolondítottam, de végeredményben csak a formázás más.

A zsömle készítése, elözö nap kezdödik (ma én reggel 7-kor készítettem az öregtésztát és délután 2 körül kezdtem neki a tészta dagasztásnak), és így is nagyon jól müködött.

Szóval, az öregtésztához 120 g BL 80-as liszt
                                           80 g langyos víz
                                             4 g friss élesztö
Ezeket összedolgozom és egy lefedett kelesztötálban a konyhapulton hagyom pihenni, vagy egy egész éjszakát, (vagy, ahogy ma is tettem, a délelött)

Hozzávalók: a fenti öregtészta, ami kb. 20 dkg
                     25 dkg BL 80 liszt
                       5 dkg Grahamliszt
                       3 dkg vaj
                       1,5 dkg friss élesztö
                       2 evökanál burgonyapehely
                       1 csipet aszkorbinsav
                       1 dkg só
                       1 mokkáskanál cukor
                       20 dkg kefír
                        1 evökanál étolaj
                       esetleg + 1 Evökanál víz, ha a tészta kívánja
 
      
1. a hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztok, akinek kenyérsütöje van átalában tudom azzal szoktak dagasztani, azzal is lehet.
2. A tésztát egy vékonyan kiolajozott kelesztötálba teszem, lefedem és hagyom kb. 25 percig pihenni, akkor újra átgyúrom a tésztát és ismét hagyom 25 percet kelni.
3. A megkelt tészta kb. 780 g körül van, ezt elosztom 8 felé, 95-100 g körüli darabokra, majd kis gombócokat formázok belölük, és hagyom kb. 10 percig  letakarva pihenni.
 
 
4. A tésztákat egyenlö hosszúságúra kisodrom és a képen látható módon megformázom, elöször egy csomó kerül a tészta közepére, majd az egyik szár alulról felfelé, a másik felülröl lefelé, és mindig megnézem melyik oldal a szebb, az kerül felülre.
5. Sütöpapírral kibélelt tepsire rakom, és hagyom, hogy a duplájára keljenek. (40-50 perc)
6.Közben sütöt elömelegítem 230 fokra  (alsó-felsö) és egy kis fém tányérba teszek bele vizet, ami a gözösítésröl fog gondoskodni.
7. A zsömléket lekenem tejjel, vagy tejszínnel és a közöket jól befújom vízzel és irány a forró sütö.
 


     230 fokon sütöttem 10 percet, majd visszaveszem a höt 200 fokra és még sütöm 15 percet, az én sütömmel így lett tökéletes, de elöször mindenképpen érdemes odafigyelni, lehet kevesebb vagy több a sütési idö
 
Nálunk ma füstölt halhoz volt ez a ropogós zsömle.
 
Jó étvágyat kíván!
 

 

1 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszták lettek a zsömlék is ! Ilyen formázást nem olyan régen csináltam először egy kicsit problémás volt számomra de gondolom majd legközelebb könnyebben sikerül!:)