26 szeptember, 2014

Almás morzsás süti


Nem sok almánk van, de sajnos nagyon gyorsan romlik, mert hát bió, így fel kell használni ügyesen. Éppen a lisztet töltöttem és a papírzacsi hátulján volt ez a recept, gondoltam, kipróbálom, ilyen lett :) Kicsit vastag a tészta, ezért ajánlom, hogy legalább az alábbi nagyságú formában vagy tepsiben süssétek, az enyém csak 22x22-es volt.
Vagy egy 28 cm átméröjü tortaformába, vagy egy 20x30 cm-es tepsibe való mennyiség!!!

Hozzávalók (Figyelem grammban megadott mennyiségek!!!!)     
                     a Morzsához: 60 g finomliszt
                                            40 g cukor
                                              1 teáskanál vaníláscukor
                                            50 g vaj
                                              2 evökanálnyi durvára vágott mandula, mogyoró vagy dió

Ezeket egy késes aprítóban pár másodperc alatt összedolgozzuk, ha nincs rá lehetöség akkor elmorzsolni kézzel, de nem kell összegyúrni a tésztát, vagy ha mégis úgy sikerül, akkor amíg a többi hozzávaló elkészül, addig tegyük a fagyasztóba (könnyebben fogunk vele dolgozni)

Tésztához: 225 g finomliszt
                  175 g vaj
                  150 g cukor
                      1 csg. vaníliás cukor
                      1 teáskanálnyi reszelt citromhéj
                      4 db egész tojás
                      1 csg. sütöpor
                      1 csipet só
                      1 kg savanykás alma
                      valamennyi fahéj az almát megszórni

A tojásokat szétválasztom, a fehérjét a csipenyi sóval kemény habbá verem.
A sárgáját a vajjal, cukrokkal habosra keverem, hozzáadom a sütöporral elkevert lisztet és végül a tojáshabot.
Sütöpapírral kibélelt tepsibe simítom, majd az almát meghámozom és szeletekre vágva a kavart tésztára teszem, megszórom fahéjjal (elhagyható), majd elosztom rajta a morzsát. Ha fagyasztott, akkor egy durva (tökreszelön) reszelö segítségével készíthetö a morzsa.
175 fokos (alsó-felsö fütés) elmelegített sütöben 50-60 perc alatt készre sütöttem.
Muffin formában is süthetö, nem próbáltam hány darab lesz belöle, csak túl soknak tünt a tészta és 3 muffin formában is tettem, azt kb. 40 perc sülés után kivettem, úgy még ropogósabb volt a tészta :)

Jó étvágyat kíván hozzá!



Nincsenek megjegyzések: