26 szeptember, 2014
Almás morzsás süti
Nem sok almánk van, de sajnos nagyon gyorsan romlik, mert hát bió, így fel kell használni ügyesen. Éppen a lisztet töltöttem és a papírzacsi hátulján volt ez a recept, gondoltam, kipróbálom, ilyen lett :) Kicsit vastag a tészta, ezért ajánlom, hogy legalább az alábbi nagyságú formában vagy tepsiben süssétek, az enyém csak 22x22-es volt.
Vagy egy 28 cm átméröjü tortaformába, vagy egy 20x30 cm-es tepsibe való mennyiség!!!
Hozzávalók (Figyelem grammban megadott mennyiségek!!!!)
a Morzsához: 60 g finomliszt
40 g cukor
1 teáskanál vaníláscukor
50 g vaj
2 evökanálnyi durvára vágott mandula, mogyoró vagy dió
Ezeket egy késes aprítóban pár másodperc alatt összedolgozzuk, ha nincs rá lehetöség akkor elmorzsolni kézzel, de nem kell összegyúrni a tésztát, vagy ha mégis úgy sikerül, akkor amíg a többi hozzávaló elkészül, addig tegyük a fagyasztóba (könnyebben fogunk vele dolgozni)
Tésztához: 225 g finomliszt
175 g vaj
150 g cukor
1 csg. vaníliás cukor
1 teáskanálnyi reszelt citromhéj
4 db egész tojás
1 csg. sütöpor
1 csipet só
1 kg savanykás alma
valamennyi fahéj az almát megszórni
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét a csipenyi sóval kemény habbá verem.
A sárgáját a vajjal, cukrokkal habosra keverem, hozzáadom a sütöporral elkevert lisztet és végül a tojáshabot.
Sütöpapírral kibélelt tepsibe simítom, majd az almát meghámozom és szeletekre vágva a kavart tésztára teszem, megszórom fahéjjal (elhagyható), majd elosztom rajta a morzsát. Ha fagyasztott, akkor egy durva (tökreszelön) reszelö segítségével készíthetö a morzsa.
175 fokos (alsó-felsö fütés) elmelegített sütöben 50-60 perc alatt készre sütöttem.
Muffin formában is süthetö, nem próbáltam hány darab lesz belöle, csak túl soknak tünt a tészta és 3 muffin formában is tettem, azt kb. 40 perc sülés után kivettem, úgy még ropogósabb volt a tészta :)
Jó étvágyat kíván hozzá!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése