14 szeptember, 2014

Szilvás lepény morzsával



Kaptam egy pár napja jó sok szilvát, készült lekvár és aszaltam is, de azért egy keveset félre tettem sütinek, ö sült ki belöle, német recept alapján a németek zwetschgendatschi-nak nevezik, készül kelt tésztával is, de elöszeretettel készítik ezzel a túrós-olajos tésztával.
Hozzávalók:
          Morzsához: 175 g finomliszt
                              100 g puha vaj
                                75 g cukor
                                 1 teáskanálnyi fahéj (elhagyható)

          Tésztához:  300 g finomliszt
                             150 g túró
                               70 g cukor
                                 1 csipet só
                                 6 Evökanál tej
                                 6 Evökanál étolaj
                                 1 csg. sütöpor
                                1,5-2 kg szilva
                                 2-3 evökanálnyi hasított mandula
                                sütés után porcukor
A szilvát kimagozom, és felekbe, vagy negyedekbe vágom.
A morzsához valókat késes aprítóban összekeverem annyira, hogy nem teljesen álljon össze a tészta.
A lisztet összekeverem a sütöporral, a többi hozzávalót összekeverem és hozzáadom a lisztet, összegyúrom, és sütöpapírral kibélelt tepsibe  (26-28x38 cm nagyságú) elnyújtom.
A szilvát a képen láthatóan rárakom, és megszórom a morzsával egyenletesen, erre szórom a mandulát.

200 fokos sütöben sütöm 35-40 percig.

Ha kihült porcukorral megszórva tálalom.

Jó étvágyat kíván hozzá!

Nincsenek megjegyzések: