13 augusztus, 2014

Egyszerü bajor perec, rúd vagy copf



Folyamatosan kutatom az új recepteket. Tegnap éppen egy Kiállításon voltunk, ahol egy Kemencékkel és még sok minden mással foglalkozó cég standját csodálhattam meg. Ott vettem egy receptes könyvet, amiből ma ezt a perecet sütöttem.

Hozzávalók: 9-10 db perechez, vagy tetszés szerint variálható, kicsi kiflinek is

                        50 dkg BL 80-as liszt, vagy fehér tönkölyliszt
                         4 dkg sertészsír, vagy vaj
                         2 dkg élesztő
                         1,5 dkg só
                         1,5 dkg árpamalátaliszt (elhagyható)
                         275 ml jéghideg víz (én 3 jégkockát késesaprítóval összedaraboltam és ahhoz     
                                                            öntöttem még annyi hideg csapi vizet, hogy meg legyen
                                                            a 275 ml mennyiség)
                  
Barnulást elősegítő fürdőhöz:    1 liter hideg víz
                                                   3 dkg Nátriumhydroxid
                                             (gyógyszertárban beszerezhető, ha  nem  szódabikarbónával
                                              helyettesíthető, de a Nátriumhydroxiddal az igazi ízű)

A hozzávalókból egy selymes tapintású tésztát dagasztok, majd letakarva 5-10 percig hagyom pihenni. 9-10 egyenlő részre osztom és megformázom őket. Tetszés szerint, ma perecek és mini kiflik lettek, sütőpapírra ültetem őket egy tepsibe.


Egy fóliával letakarom és 30 percig hagyom kelni, majd a fóliát leveszem hűtőbe, vagy fagyasztóba teszem őket 20-25 percre, ilyenkor úgymond megbőrösödik a felülete.

A sütőt előmelegítem 250 fokra, alsó-felső fűtéssel, a pereceket megmártom a Nátrium lúgba, de tényleg csak mártani egy hab szedőkanál segítségével, kicsit lecsepegtetni és mehet vissza a sütőpapírra. Nagy szemű sóval lehet megszórni, de mivel mi úgy is leszedjük róla, így nem is nagyon teszek rá, de azért mégis hozzátartozna.
A forró sütőben sülnek gőz nélkül 14-15 percet, figyelni kell, hogy mennyire barnul.
(Először gőzösen próbáltam, de nem lettek ropogósak, most egy kicsit utána érdeklődtem, így változtattam a hőfokon és nem teszek vizet a sütőben, így már sokkal jobban hasonlít a ropogós héj a Pékségben kaphatóéra)

Rácsra teszem őket kihűlni.


Jó étvágyat kíván hozzá!







1 megjegyzés:

m.a. írta...

Szia Kata! Szeretném kérdezni, a vízfürdőt hidegen használod vagy felforralod mártás előtt? Köszönöm előre is! Üdv.! m.a.