21 augusztus, 2014

Túrós szilvás lepény


Az eredeti recept meggyes, de nálunk ez most szilvával készült, ezzel is finom lett, az is idetartozik, hogy ezt a Lányom Jennifer és barátnöje Vika sütöttem, amíg otthon voltunk júliusban, tölem csak "szakmai" fogásokat kérdeztek.

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg finomliszt
                                        14 dkg vaj vagy rama, de inkább vaj
                                          7,5 dkg cukor
                                          1 csg. vaníliás cukor
                                          1 egész tojás
                                          1 teáskanálnyi reszelt citromhéj
                                          1 csapott teáskanálnyi sütöpor

Túrókrém:  50 dkg áttört túró
                     8 dkg cukor
                     1 csg. vaníliás cukor
                     1 citrom reszelt héjja
                     1 csipet só
                     1 tojás
                   

Gyümölcs: 30-40 dkg szilva kimagozva, apróra vágva
                   egy kevés fahéj megszórni



Tetejére: 3 egész tojás
               7,5 dkg cukor
               3 dkg finomliszt
               4 dkg étkezési keményítö
                  egy kevés reszelt citromhéj

A tészta hozzávalóit összegyúrom, és egy 25x35-ös tepsit kibélelek sütöpapírral, arra elnyújtom a tésztát és villával megszurkálom.
Elömelegített sütöben 180 fokon 12 percig ezt a lapot elösütöm.

Eddig elkészítem a túrókrémet, a tésztára terítem, és elosztom rajta a szilvát, vagy meggyet. a tetejére elkészítem a piskótaszerü masszát, a tojásokat a cukorral kb. 3-4 perc alatt habosra felverem, a lisztet elkeverem az étkezési keményítövel és reszelt citromhéjjal, óvatosan a masszához keverem, majd az egészet a gyümölcs tetejére kenem. Kb. 40 perc alatt készre sütöm.

Tetszés szerint porcukorral tálalom.


Jó étvágyat kíván hozzá!



2 megjegyzés:

Vanilin írta...

Nagyon finom lehet! Még lehet kapni szilvát, ki fogom próbálni! :)

Katalin Rigó írta...

Tényleg finom :) érdemes kipróbálni