15 augusztus, 2014

Körtés túrótorta

Ez a süti azért készült, mert sürgösen el kellett használnom 2 db óriási körtét, kicsit keresgéltem a neten, egy német oldalon találtam, ez lett a legszimpatikusabb, így el is készítettem, nem bántam meg, finom lett.

Hozzávalók a tésztához: 20 dkg finomliszt
                                        10 dkg vaj vagy rama, de inkább vaj
                                          4 dkg cukor
                                          1 csg. vaníliás cukor
                                          1 egész tojás
                                          1 teáskanálnyi reszelt citromhéj
                                          1 csapott teáskanálnyi sütöpor

Krémhez: 3 dl tej
                 1 csg. vaníliáspuddingpor
                50 dkg áttört túró, vagy német túró
                 1 egész tojás
                 2 tojás sárgája
                75 ml étolaj (napraforgó)
                10 dkg cukor
                  1 csg. vaníliáscukor
                  1/2 citrom reszelt héjja és leve
                  1 nagy dobozos befött körte, vagy 2-3 db nagyobb friss körte

Tojáshabhoz:
                     2 tojás fehérje
                     8 dkg porcukor

Elkészítés:
1. A puddingporból és a tejböl puddingot fözünk, mikor kész letakarom egy darab folpack-kal, teljesen rásimítom a pudding tetejére, így nem tud bebörösödni, hagyom kihülni.
2. A tészta hozzávalóit ügyes mozdulatokkal összegyúrom, és egy 26 cm átméröjü tortaformát kibélelek vele, úgy hogy kb. 2,5 cm magas szélt is csinálok neki, ahogy a képen látható.

3. A krémhez valókból egy selymes krémet kavarok, mivel a pudding elég sürü, így késes mixerrel kevertem viszonylag simára.
4. A krém felét a tésztára simítottam és a körtét egyenletesen elosztottam rajta, majd betakartam a krém másik felével.
 
5. 180 fokos (alsó-felsö fütés) sütöben sütöttem 50 percet.
6. A tojásfehérjét a porcukorral habosra felverem, és az 50 perc elteltével a süti tetejére kenem, visszatolom a sütöbe és 10-12 percet sütöm, míg a hab egy kicsit megbarnul a tetején.
 

2-3 óra szükséges, hogy kihüljön, mi már nem bírtuk kivárni, így langyosan ettük a kávéhoz.

Más gyümölccsel is elkészíthetö, friss öszi- vagy sárgabarack, alma, vagy meggy, akár szilva is.


Jó étvágyat kíván hozzá!




             

2 megjegyzés:

Judit Nagy írta...

Nagyon jól néz ki Katica! Ha lesz jó körte kipróbálom ;)

Vanilin írta...

Jól néz ki! :)