06 július, 2014
Lenmagpelyhes rozs-graham lisztes kenyér
Ennek a kenyérnek is a zürichi kenyér a kiinduló pontja, csak a mennyiségek és a lisztek változtak
Hozzávalók az elötésztához: 140 g BL-80-as liszt
100 g víz
5 g friss élesztö
Elözö este összekeverem és letakarva a konyhapulton hagyom pihenni.
További hozzávalók: az elözö napi elötésztához:
200 g BL 80-as liszt
50 g grahamliszt
50 g világos rozsliszt
1 púpos EK rozspehely vagy zabpehely
150 g víz
8 g friss élesztö
2 EK burgonyapehely
csipetnyi Askorbinsav
20 g vaj
1 TK cukor, vagy méz
1 mokkáskanálnyi kenyérfüszer
1 púpos evökanálnyi lenmagpehely
1 EK joghurt vagy tejföl
12 g só
A hozzávalókból tésztát dagasztok, hagyom 30 percet pihenni, majd újra átgyúrom és újabb 30 percet pihen letakarva, kiolajozott kelesztötálban, majd cipó formára igazítom és egy sütöpapírra teszem, enyhén bevizezem és hagyom kb. 40 percig kelni.
Majd bemetszem + alakban, vagy ahogy éppen tetszik, befújom alaposan vízzel és elöre melegített gözösített (egy kicsi fém lábasban vizet teszek a sütö aljába) sütöben 230 fokon sütöm 15 percet, majd visszaveszem a höt 200 fokra, így sült még 30-35 percet, ha nagyon pirul a teteje, akkor letakarom egy darab alufóliával.
Nálam újra gránitlapon sült, de tepsin is ugyanúgy megsüthetö
Készre sütve az alját megkopogtatva kongó hangot ad, akkor kész.
Rácsra téve hagyom kihülni :)
Jó étvágyat kíván!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése