14 április, 2014
Lenmaglisztes zsömlék
Egy kedves FB ismerösömtöl Évitöl kaptam az alapreceptet, sajnos nem a legjobb lenmaglisztet sikerült kapnom, így annak megfelelöen változtattam egy kicsit a recepten.
Föleg azért ragadott meg ez a recept, mert sokkal kisebb a kalóriaértéke, mint a megszokott fehérlisztes péksüteményeknek, azonkívül nagyon laktató. 1 zsömlével egy kis sajt, és zöldség félével reggelire megettem, délig szenvedés nélkül ki lehet vele bírni.
Hozzávalók: 12 dkg lenmagliszt
10 dkg BL 80-as liszt
18 dkg sikér
1 dl étolaj
2 csg. szárított élesztö
1 púpos evökanál burgonyapehely
4 dl langyos víz
1-1,5 dkg só
1-1 evökanálnyi zabpehely, lenmag, szezámmag, napraforgómag
és egy kevés a szóráshoz
Az élesztöt a langyos víz egy részében feloldom közben összekeverem a száraz hozzávalókat, majd a vizet az élesztövel és az étolajat, gyors mozdulatokkal összekeverem, viszonylag gyorsan összeáll, és jól összegyúrom, kicsit gumira emlékeztetö tésztát kapok, olyan kakaós kinézettel :)
Kelesztötálban lefedve hagyom egy órát kelni, majd 9- 10 egyenlöre részre osztom és kis gombócokat, zsömléket formázok belöle. Meg lehet szórni zabpehellyel és szezámmaggal, akkor elötte egy kicsit bespriccelem vízzel, hogy a magok rá tudjanak tapadni.
Sütöpapírral bélelt tepsibe hagyom 30-40 percet kelni, közben elömelegítem a sütöt 200 fokra.
Kicsit befújom vízzel és 40 perc alatt készre sütöm, rácson hagyom kihülni. 2-3 napig friss marad.
Jó étvágyat kíván hozzá!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése