15 július, 2013

Mangoldos burgonya


Két éve Horvátországban nyaraltunk, ott ettem elöször mangoldot, fött burgonyával, finike volt. A Wikipédiában ezt írják róla:
"Az íze a spenóthoz (paraj) hasonló, de annál erőteljesebb. A levelekből általában a spenóthoz hasonló főzeléket készítenek, a levélnyelek pedig a spárgához hasonlóan használhatók fel.
A mángoldnak magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma, ezen kívül cukrot, pektineket, szerves savakat (oxálsav, almasav, citromsav), foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz."
Ahhoz képest, hogy viszonylag ízetlen, azért a vitaminjaira szükségünk van.
Tavaly szórtam egy pár Magot az üvegházba, de olyan sok lett, hogy az idén inkább nem ültettem, aztán mégis van belöle, mert a tavalyi magról kinöttek, így a mai ebédben végezték.

Mennyiséget sajnos nem tudok írni, mert nem mértem.

1. A lényege, hogy lehúzogom a vastag fehér szárról két oldalt a leveleket, megmosom, és felcsíkozom nagyjából, mert ha nem, akkor tekeredik minden irányba, és az nem igazán guszta úgy.
2. Olajon megfonnyasztom, nagyon összeesik, mint a saláta vagy sóska, kicsi sót és borsot szórok rá, esetleg fokhagyma granulátumot.

                              
3. A krumplit felkockázva felteszem sós vízbe fözni és fözöm kb. 15-20 percig, fajtájától függöen, majd leöntöm a vizet róla, és forró olajba megforgatom, sózom borsozom, kicsit megpirítom és hozzá adom a mangoldot, összekeverem és már tálalható is.

                             
Ma nálunk rántott hús körete volt, Horvátországban Halas tál köreteként ettük, úgy is nagyon finom volt.

Jó étvágyat kíván!

Nincsenek megjegyzések: