19 március, 2013

Tökkrémleves japán (hokkaidó) tökböl





 Sokáig nem vettem ezt a fajta tököt, mert úgy gondoltam, hogy ez nekünk biztos nem fog ízleni, dehát a kíváncsiság nagyobb úr, így mégis vettem, és ilyen krémlevest készítettem belöle.
Föleg azóta készülnek nálam ilyen krémlevesek, mióta megkaptam a kis csoda masinámat, a Thermomixemet, otthon Minikonyhaként ismert.

A receptet most úgy írom, hogy egyszerü konyhai eszközökkel is elkészíthetö legyen.

Hozzávalók 4-6 személyre (adagoktól függö)

                                            60 dkg japán tök
                                             1-2 db sárgarépa
                                             2-3 db burgonya
                                             1 közepes fej vöröshagyma
                                             1-2 cikk fokhagyma
                                             1,5 dl tejszín
                                             2,5 dkg liszt
                                             1 evökanál ételízesítö
                                             1 teáskanál só
                                             1/2 teáskanál  örölt bors
                                             6 dl víz
                                             1-2 evökanál étolaj

1. A hagymát és fokhagymát kockára vágjuk, nem muszáj túl finomra, mert úgy is turmixolni fogjuk.
2. A sárgarépát és burgonyát meghámozzuk és késes turmixba nagyjából aprítjuk.

3. A tököt alaposan megmossuk és félbe vágjuk a magokat eltávolítjuk és felkockázzuk,
 majd ezt is a késes turmix-szal aprítjuk. (nem kell meghámozni)
4. A hagymát üvegesre sütjük kevés olajon, hozzáadjuk az aprított tököt, répát és burgonyát, hozzáadjuk a 6 dl vizet, ételízesítöt, sót, borsot és újraforrástól számítva kb. 20-25 percig fözzük.


5. Botturmix-szal turmixolom, a tüzröl lehúzva, mert különben úgy fog blubogni, mint a Pudding.
6. A tejszínben elkevem a lisztet csomómentesre, és egy szürön keresztül a levesbe öntöm és lassú tüzön újra felforralom.


Pirított húsos szalonnával és tökmagolajjal tálalom.

Jó étvágyat kíván!

Nincsenek megjegyzések: