08 március, 2013

Brokkoli csöben sütve, vagy Brokkoli felfújt tésztával



A brokkoli köztudottan egészséges zöldség, nálunk gyakran megfordul az étlapon, vagy krémlevest fözök belöle, vagy csak párolva hús mellé, most pedig csöben sütve tésztával köretnek.

Hozzávalók, 3-4 személyre:

                          1/2 kg brokkoli rózsáira szedve, a szára nem kell  hozzá
                          15 dkg köretnek való tészta ízlés szerint
                         
Bechamel mártás:
                          5 dkg vaj
                          2 evökanál liszt
                          2 dl tej
                          3 dl víz
                          só, fehér bors, szerecsendió
                          kevés metélöhagyma és petrezselyem levél apróra vágva.
                         

A tetejére:         1 db mozarella sajt, és 5 dkg reszelt sajt és szeletelt mandula (aki szereti)

A brokkolit rózsáira szedem és  forrásban levö sós vízben 3-4 percig fözöm, majd leszüröm.

Egy tüzálló tálat kikenek vajjal, ebbe jön a száraz tészta (nem kell elöfözni!!!!)
erre szépen elosztom a brokkoli rózsákat, a mozarellát felszeletelem és elosztom a tetején.

A sütöt elömelegítem 200 °C-ra (alsó-felsö fütés)

A mártáshoz felmelegítem a vajat és a liszttel nagyon halvány rántást készítek, lassan felengedem a tejjel és a vízzel, csomómentes legyen, beleteszem a füszereket, ez az egész viszonylag híg állagú lesz, de ez nem baj, ugyanis a tészta majd magába fogja szívni, ráöntöm a brokkolira és megszórom a reszelt sajttal. 15 percig lefedve és utána 20 percig tetö nélkül sütöm, addig elkészíthetö hozzá akár rántott hús, én most ilyen kicsi grill kolbászkákat sütöttem hozzá.




Jó étvágyat kíván!




2 megjegyzés:

Katalin Rigó írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Judit Nagy írta...

Én is valami hasonlót sütöttem, csak tettem még bele vagyis rá,kukorica konzervet, gombát és a brokkolit. Meg persze a bechamel-t. Kicsit elsóztam, de majd sok folyadékot iszunk utána :D