21 március, 2013

Húsvéti kenyér Osterfladen



Húsvéthoz közeledve hozom Nektek ezt a német származású kelt tésztát, eredeti neve Osterfladen.
Itt már hetekkel húsvét elött tele vannak vele az üzletek, két évvel ezelöttig én is mindig csak ilyen készet vettem, mert nem volt hozzá egy épkézláb receptem, de szerencsére a Thermomix receptes oldalán rábukkantam erre a nagyszerü receptre, picit változtattam rajta.  Remélem Nektek is tetszeni fog!
                      
Hozzávalók: mennyiségek grammban!
                                           500 g finomliszt
                                           100 g tej
                                           100 g tejszín
                                             60 g vaj v. Rama
                                             90 g cukor
                                               1 egész tojás
                                               1 tojás fehérje
                                              40 g friss élesztö
                                               1 mokkáskanál só
                                               1 teás kanál vaníliás cukor
                                               1 mokkás kanálnyi reszelt citromhéj
                                              50 g mazsola (aki nem szereti hagyja el)
                
A kenéshez: 1 tojás sárgája
                    1-2 evökanál tej
                                     
Díszítéshez mandula és gyöngycukor


1. Az élesztö langyos tejben felfuttatjuk majd a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztunk, a tészta viszonylag lágy, de ez így van jól, egy kelesztö tálban hagyjuk 30 percig pihenni, kelni.
2. Ezután én mindig ketté veszem a tésztát és inkább két kisebb cipót készítek.
3. Szóval cipó formára igazítom és egy sütöpapírral kibélelt tepsire teszem, letakarom egy konyharuhával és 1 órát hagyom pihenni, kelni.
4. Közben elömelegítem a sütöt 190 °C-ra légkeveréssel, akinek az nincs érdemes 210-220 fokra melegíteni.
5. A cipóimat lekenem a tojásssárgájával elkevert tejjel és megszórom mandulával, vagy díszcukorral.
6. 190 fokon (illetve 210-220) sütöm 10 percet, majd visszaveszem a höt 170°C alsó-felsö fütésre és még így sütöm 20 percet. Ha esetleg nagyon barnulna az utolsó 5 percre letakarom egy darab alufóliával.
Vajjal, lekvárral, vagy akár nutellával, és egyszerüen csak magában finom csemege akár reggelire vagy kávéhoz. A Németek szívesen eszik a húsvéti sonkához is, de ez megint csak ízlés dolga *-*

Mai kisérletezésem most, hogy kisebb bucik is készüljenek. Tücsökbogár adta az ötletet ehhez a formázáshoz, nagyon mutatós, egy egyszerü kalácsot sokkal érdekesebbé tesz.

A kicsikhez 25 g-os darabokból készült egy-egy szál, a nagyhoz pedig 125 g.







Jó étvágyat kívánok hozzá!








 eredeti recept                                        

4 megjegyzés:

nöné írta...

Nagyon tetszik ez a recept! Szeretném megkérdezni, hogy pontosan milyen tejszínt adjak a tésztához, mert itthon habtejszín, illetve főzőtejszín van.
Nagyon örülök a blogodnak, már végignéztem minden bejegyzésedet, és persze bőszen mentegetem, nyomtatgatom a receptjeidet:o)

Katalin Rigó írta...

Kedves nöné, örülök, hogy tetszik a blogom igaz még csak pár hete vagyok, de igyekszem minél több új és régi receptet hozni, föleg megpróbálok olyanokat is, amiket otthon talán nem annyira ismernek. Én habtejszínt használtam, még nem próbáltam fözötejszínnel az ilyen süti dolgokat, inkább maradok az eredeti receptnél. Sok sikert a sütéshez :)

Rita Gessler írta...

Kedves Katica! Ma megsütöttem a húsvéti cipókat a recepted alapján. Nagyon könnyű volt csinálni, szépre sikerültek, mutatósak és jó illatuk van. Az ízét még nem tudom, mert csak később lesznek megvágva.
Az egyik mazsolás, a másik üres.
Nagyon köszönöm a finom receptet!
Boldog húsvétot!
Rita

Katalin Rigó írta...

Kedves Rita! Örülök, hogy jól sikerült, remélem ugyanúgy fog ízleni is! Kellemes Húsvétot kívánok! :) Katica