18 március, 2013

Tejfölös sajtos pogácsa


                  
Ez a recepet is már szinte családtag, nagyon régóta sütöm. Gondolom nem kell mondani, hogy a frissen sült pogácsa mindig kelendö.


Hozzávalók: 50 dkg finomliszt
                       2 db egész tojás
                      25 dkg vaj v. Rama
                      10 dkg reszelt rajt (trapista)
                        3 kávéskanál só
                        1 kávéskanál cukor
                        3 dkg friss élesztö
                        2 dl tejföl
                      
                        1 tojás a kenéshez és reszelt sajt a szóráshoz.

1. Az élesztöt elmorzsoljuk a tejfölbe és utána az összes hozzávalókból tésztát gyúrunk, egy éjszakára hütöbe tesszük pihenni, ha nincs ennyi idönk, akkor  egy délelött is elég.

2. Mikor kinyújtom egyszer meghajtogatom, mint a levelestésztát, hagyom kb. 10 percig pihenni, addig elkészítem a tojást, és a reszelt sajtot.

3. Elnyújtom a tésztát újnyi vastagra, vagy esetleg egy kicsit vastagabbra, késsel megvagdalom a tészta felületét elöször keresztben, majd hosszában, és kb. 4 cm átméröjü pogi szaggatóval, vagy pohárral szaggatom a pogácsát.

4. Megkenem a felvert tojással és megszórom sajttal, majd sütöpapírral kibélelet tepsibe rakom és hagyom 30-40 percig kelni, közben elömelegítem a sütöt 180-190 °C-ra.


Ebböl a mennyiségböl 2 tepsire való lesz 18-20 percig sütöm, hogy szép pirosak legyenek, de ne égessük meg. Sütöfüggö a höfok is és a sütési idö is, ezért jobb ha ránézünk sütés vége felé, mert lehet, hogy hamarabb kell kivenni, mint ahogy én írtam.

                         

Jó étvágyat a nasihoz!

Nincsenek megjegyzések: