19 február, 2013

Mákos koszorú


                                   

Ez a kelt kalács is kedvenceim közé tartozik, sokszor elöfordul nálunk, én legtöbbször koszorú alakban sütöm, és úgy szeletelem, mint egy tortát,  de aki akarja hagyhatja copf alakban is.

Figyelem a mennyiségek  g-ban van megadva

 Hozzávalók a tésztához

 400 g finom liszt
   80 g langyos víz
   90 g langyos tej
  40 g vaj
  50 g cukor
    1 teáskanál vaníliás cukor
   5 g só
 20 g élesztö
   1  egész tojás

 Töltelék:   
 
200 g darált mák,
150 g cukor,
1 teáskanál vaníliás cukor
1 citrom reszelt héjja 
és kb. 1,2 dl langyos tej

 Cukormáz:   
 
10 dkg porcukor
1-2 evökanál citromlé elkeverjük.  (A citromlevet óvatosan adjuk hozzá, ne legyen túl híg)

A töltelékhez valót jól összekeverjük és beleöntjük a tejet, hagyjuk állni.
 Az élesztöt a langyos víz és tej keverékében kevés cukorral  felfuttatjuk, majd tésztát dagasztunk, lágy, selymes tésztát kell kapjunk, ezt hagyom kb. 40 percig  kelni, majd téglalap alakúra nyújtjuk, megtöltjük a töltelékkel, és feltekerjük, mint a beiglit, aztán  hosszanti irányban ketté vágjuk  és összecsavarjuk, lásd fázis fotókat.
Sütöpapírral bélelt kör alakú formába tesszük, újra hagyjuk kb. 30 percet pihenni,( aki gondolja lekenheti tojással, én nem szoktam) közben már elömelegítjük a sütönket 180 fokra  30-35 percig sütjük, ha a teteje nagyon barnulna takarjuk le egy darab alufóliával.
A sütés végefelé elkészíthetjük a cukormázat, mikor a sütöböl kivettük azonnal lekenjük vele.
Sütés után, ha lehet tegyük egy rácsra kihülni, akkor nem  „fülled“ be az alja.
 
                                     
 
Aki esetleg a mákosat nem szereti dióval, mandulával, mogyoróval  is elkészíthetö, söt túróval is.

Jó étvágyat kíván!
 
 

1 megjegyzés:

Viki írta...

Jaj de szépséges