Ez a kelt
kalács is kedvenceim közé tartozik, sokszor elöfordul nálunk, én legtöbbször
koszorú alakban sütöm, és úgy szeletelem, mint egy tortát, de aki akarja hagyhatja copf alakban is.
Figyelem a mennyiségek g-ban van megadva
80 g langyos víz
90 g
langyos tej
40 g
vaj
50 g cukor
1 teáskanál vaníliás cukor
5 g só
20 g élesztö
1
egész tojás
200 g
darált mák,
150 g
cukor,
1 teáskanál vaníliás cukor
1 citrom reszelt héjja
és kb. 1,2 dl langyos tej
10 dkg
porcukor
1-2
evökanál citromlé elkeverjük. (A citromlevet óvatosan adjuk hozzá, ne legyen túl híg)
A
töltelékhez valót jól összekeverjük és beleöntjük a tejet, hagyjuk állni.
Sütöpapírral bélelt kör alakú formába tesszük, újra hagyjuk kb. 30 percet
pihenni,( aki gondolja lekenheti tojással, én nem szoktam) közben már elömelegítjük
a sütönket 180 fokra 30-35 percig
sütjük, ha a teteje nagyon barnulna takarjuk le egy darab alufóliával.
A sütés végefelé elkészíthetjük a cukormázat, mikor a sütöböl kivettük
azonnal lekenjük vele.
Sütés után, ha lehet tegyük egy rácsra kihülni, akkor nem „fülled“ be az alja.
Aki esetleg a mákosat nem szereti dióval, mandulával, mogyoróval is elkészíthetö, söt túróval is.
Jó étvágyat kíván!
1 megjegyzés:
Jaj de szépséges
Megjegyzés küldése