A karfiol nem igazán tartozik a kedvenc zöldségeink közé, egyszer-kétszer elöfordul rántva és annyi. De azért nem akartam teljesen feladni, így megint csak a savanyított változatra gondoltam, hogy ki kellene próbálni.
1 fej karfiolt rózsáira szedek és forrásban lévö sós vízben fözöm 10 percet, fontos, hogy ne fözzük túl, mert akkor szét fog esni.
addig elkészítem a levét.
Mivel tudom, hogy ez nem áll mindenkinek rendelkezésére, így egy másik variációt is kipróbáltam,
végülis egy egyszerü uborkasalátára való levet készítek.
Ecetes-sós-cukros levet kevés örölt borssal és viszonylag több ecettel, mint az uborka salátához, esetleg lehet beletenni apróra vágott petrezselyemlevelet, metélöhagymát és kaprot.
Amikor a karfiol elkészült leszüröm, de a fözövizét felfogom, ebböl belekeverek az elözöleg elkészült léhez kb. 2 dl-t, és a karfiolt is hozzá adom. Ha esetleg nem lepné el a karfiolt a lé szükség szerint, még a fözövízböl adunk hozzá, kóstoljuk meg, esetleg ízesítsük utána, ha úgy érezzük, hogy nem elég intenzíven savanyú. Fontos, hogy savanyúbbnak érzödjön, mert a karfiol rengeteget magába szív.
Ha kihült hütöbe tegyük fogyasztásig.
Ezt az egészet érdemes fogyasztás elötti este elkészíteni, hogy legyen ideje az ízeknek összeéredni.
Fogyasztás elött kb. 1-2 órával felvágok 2 db közepes fej lilahagymát és hozzákeverem a karfiolhoz.
Tálalás elött lehet még hozzá paradicsomot is bele vágni.
Télen nyáron finom, gyors savanyúság, és egy kicsit más, mint a megszokott.
2 megjegyzés:
Isteni finom!!!!
Megjegyzés küldése