21 május, 2015

Töltött hústekercs




Kicsit különlegeset akartam készíteni, mert vendégek jöttek, így gondoltam megpróbálkozom egy ilyennel. Sajnos különálló kép nem készült róla, majd legközelebb :)

Hozzávalók: kb. 1 kg sertés tarja (ami nem túl zsíros)
25 dkg darált hús (vegyes marha-sertés)
3 db fött tojás
2 db egész tojás
1 szelet kenyér, vagy zsömle a fasírt töltelékbe
só, bors, fokhagyma, pirospaprika, petrezselyemzöld
pác só (ez azért fontos, mert ettöl szép vörös marad a hús, 
nem barnul meg sütés közben)
esetleg mustár
1. A sertéstarját csigavonalba felvágom óvatosan, hogy ne vágjam át sehol a húst, és hogy utána szépen szét lehessen teríteni. Enyhén megszórom mindkét oldalát a pác sóval, borssal és fokhagyma granuláttal. Ezt lehet esetleg elözö nap elkészíteni és hütöbe pácolni.
2. A darált húsból, a vízbe áztatott (kinyomott) zsömlével füszerekkel és egy egész tojással fasírt alapot készítek,
3. A 3 db tojást keményre fözöm, hagyom kicsit kihülni és tökreszelön lereszelem, kicsi só, bors, 
fagyasztott  vagy szárított petrezselyemlevél jön hozzá és egy egész tojás, ezeket összekeverem.
4. A húst kiterítem és kicsit megkenhetö mustárral (nálam most ez elmaradt) ezután jön a fasírt töltelék, majd a tojás és az egészet feltekerem. Egy darab alufóliát enyhén beolajozok, erre teszem az összetekert húst, becsomagolom, majd még egy réteg alufóliába csomagolom, ezt tartja össze, hogy ne tudjon szétmenni a hús sütés közben.
Egy fedeles edénybe teszem, ami sütöbe tehetö, aláöntök kb. 2-3 dl ételízesítös vizet, lefedve párolom 
kb. 1,5 órát 180 fokos sütöben, majd kicsomagolom és visszateszem a sütöbe kb. fél órára, a höt feltekerem 
200-210 fokra, hogy a  külseje szépen megpiruljon,
Felszeletelve, tetszés szerinti körettel tálalom.
Hideg tálhoz is nagyon jó, mert hidegen is nagyon finom volt.

Jó étvágyat kíván hozzá!







Nincsenek megjegyzések: