25 február, 2015

Gyümölcsös-joghurtos kocka



Nálunk újra szülinapozás van. Jenni 17 éves lett, így Anyának kell készíteni a szülinapi sütit a munkába. Ezt ügyeskedtem össze! A recept a Lumara.de receptes füzetéből való, ami az átaluk forgalmazott hozzávalók felhasználásával készült, én most ezt átalakítottam, hogy mindenki el tudja készíteni. Kicsit hosszadalmas az elkészítése, de szerintem megéri :)
Hozzávalók: a tészta:  25 dkg finomliszt
                                    1/2 csg. sütőpor
                                    csipetnyi só
                                    20 dkg vaj vagy Rama
                                    20 dkg cukor
                                    1 csg. vaníliás cukor
                                     5 db egész tojás                              
                                    1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj  
                    Piskótához: 3 db tojás
                                        7,5 dkg cukor
                                        7,5 dkg finomliszt
                                        1 mokkás kanál sütőpor
                                        3 evőkanál víz
                                        1 teás kanál kukorica keményítő
                                        kb. 20 dkg málna vagy eperlekvár
                  Gyümölcsös réteg:
                                    összesen 1 kg gyümölcs, amit részben átpasszíroztam, hogy
                                    ne legyen benne túl sok mag, így kb. 70 dkg gyümölcspüré
                                    és 30 dkg darabos gyümölcs került bele (nálam most a fagyóból)
                                    15 dkg cukor
                                     1 csg. vaníliás cukor
                                     1/2 citrom reszelt héjja
                                    15 lap zselatin
                Joghurtos réteg:
                                     50 dkg Mascarpone
                                     75 dkg joghurt vagy túrókrém, vagy natúr vajkrém
                                     12 lap zselatin
                                     15 dkg cukor
                                       2 csg vaníliás cukor
                                        csipetnyi tonkabab (különleges ízt ad, de elhagyható)
                                      1 citrom reszelt héja
                  Díszítéshez: 0,25 liter tejszín
                                      1 csg. vaníliás cukor
                                      1 csg. habfixáló
                                     30 szem friss málna
1.Elöször is a tésztalapokat sütöm meg, sütőt előmelegítem 190 fokra, alsó-felsö fűtéssel.
2.A piskótához a tojást, a vizet és a cukrot 3-4 percen keresztül habbá verem, a lisztet,
 a sütőport és a kukoricakeményítőt egy tálban összekeverem (a lisztet előtte átszitálom)
Sütőpapírral kibélelt tepsire kenem, majd 10 perc alatt készre sütöm.
Egy másik sütőpapírt közben megszórok porcukorral, erre borítom a kész piskótalapot és
gyorsan feltekerem, majd azon nyomba újra vissza ki és a sütőpapír nélkül tekerem újra tekercsformára, és így hagyom kihűlni (így nem áll fenn az a veszély, hogy a tészta
hozzáragad a sütőpapírhoz)
3. A másik laphoz a cukrot a vajjal habosra keverem, majd hozzáadom a tojásokat és a
vaníliás cukrot, a száraz hozzávalókat egy tálba összekeverem, majd a többihez adom és egyneművé kavarom az egészet, ezt is sütőpapírral kibélet tepsibe kenem és 20 perc alatt 190
fokon készre sütöm, majd hagyom kihűlni.
4. A tésztát tortakeretbe teszem. A gyümölcszseléhez a zselatint vízben felpuhítom, közben a gyümölcshöz hozzákeverem a cukrot, addig keverem, míg elolvad benne, de nem kell melegíteni.
A felpuhult zselatinról leöntöm a vizet és teszek hozzá kb. 0,5 dl vizet és nagyon alacsony
hőfokon addig melegítem, míg a zselatin teljesen feloldódik, a gyümölcspüréből teszek hozzá 3-4
kanálnyit ezzel összekeverem, majd a többi gyümölcshöz adom, és kb. 20 percre hűtőbe teszem.
Közben megtöltöm a piskóta tekercset lekvárral és visszacsomagolom a sütőpapírba, hogy szépen összeálljon.
5.Ha már a gyümölcs zselé kezd kocsonyásodni, akkor a tésztára egyenletesen rákenem, azért fontos, hogy sűrű legyen, mert ha nagyon hígan tesszük a tésztára a tészta szívja fel az egészet és teljesen elázik, szóval nem lesz jó.
6. A fehér krémhez a zselatint ugyanúgy készítem, mint a gyümölcs zseléhez, közben a
Mascarponét a joghurttal és a többi hozzávalóval simává keverem. A zselatint újra
alacsony hőfokon felmelegítem egy pár kanálnyi krémet teszek hozzá, azzal összekeverem,
és így adom az egészhez.
Ez viszonylag gyorsabban áll össze, mint a gyümölcszselé, így figyelni kell rá, nem is nagyon van szükség rá, hogy hűtőbe tegyük, mert a hozzávalók eleve a hűtőből kerültem elő.
Ha ez is szépen dermed, akkor a gyümölcs zselére kenem és ezt most hidegre teszem pár órára,
vagy akár egy éjszakára.
Ekkor érdemes felszeletelni, mert könnyebb a díszítése. Nekem 30 kocka lett, így a piskótát is 30 db vékony szeletre vágtam.
A tejszínt a vaníliás cukorral és habfixálóval habbá vertem, majd minden kockára nyomtam belőle egy keveset és a tetejére egy-egy szelet piskóta tekercset ültettem, erre jött egy újabb tejszínhab
pötty és arra egy-egy szem málna.

Most ez kicsit hosszadalmasra sikerült, aki már tapasztalt Kukta az tudja, hogy megy a folyamat, de azért írtam le ilyen aprólékosan, hogy aki kevésbé jártas, az is eligazodjon.

Sok sikert a kipróbáláshoz és jó nasizást!

             
                             

Nincsenek megjegyzések: