01 február, 2014

Töltött karalábé


Egy kedves FB ismerösömtöl  Edinától van ez a recept, amit elöször is neki köszönök!
Már többször elkészítettem kb. 4 hónap leforgása alatt, mert tényleg nagyon finom.

Hozzávalók 4 személyre:

4 db közepes karalábé
40 dkg darált hús
10 dkg rizs, lehet barnarizs vagy bulgur is (a bulgurt nem kell megfözni)
1 fej vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 db tojás
1 csokor kapor
1 húsleves kocka
só, Bors, ételízesítö, kevés piros Paprika és étolaj

A habaráshoz: 2 evökanál finomliszt, vagy durumliszt
                        3 tejföl, ha esetleg sürü, akkor egy kevés tej
 
                              
1. a karalábékat kivájom az apró forgácsot félre teszem.
2. A rizst megfözöm, kihütöm.
3. A vöröshagymát apró kockára vágom, és üvegesre párolom egy kevés olajon.
4. A darált húst füszerezem, hozzákeverem a kihült rizst, a párolt vöröshagymát, a fokhagymát belereszelem és a tojást is hozzáadom jól összedolgozom a masszát.
5. Megtöltöm a karalábékat, ami töltelék kimarad abból kis gombócokat készítek.
    Az egészet egy magasabb falú lábasba rakom, és felöntöm annyi forró vízzel, (kb. 1,2 Liter)
   hogy ellepje, hozzáadok egy húsleves kockát, vagy egy nagy evökanál ételízesítöt, és örölt borsot.
6. Félórát fözöm, és hozzáadom a karalábé forgácsot és fözöm még fél órát.
7. Ha megfött kiszedem a karalábékat és a gombócokat egy tányérra, a tejfölbe belekeverem a lisztet egy kevés fözölével felhígítom, és beleöntöm a többihez, lassan kevergetve felforralom, egy csomó kaporral ízesítem, esetleg még sózom, borsozom, és visszarakom a karalábékat és a gombócokat, összerottyantom és kész.
Friss kenyérrel ettük, nekünk nagyon ízlik.
Ha kevesebb karalábé áll rendelkezésre, akkor csak egyszerüen húsgombócokat készítek, a fözés ugyan úgy, és félóra fözés után a karalábét csíkokra vágva adom hozzá és készre fözöm, így is nagyon finom, mert az ízek összeérnek.


Jó étvágyat kíván hozzá!




 

Nincsenek megjegyzések: