28 január, 2014

Babgulyás, ahogy nálam készül


Ritkán fözök babgulyást, de akkor sokat, most is sikerült egy 8 literes fazekat majdnem telefözni, ami nálunk minimum 4-5  ebédre elég hármunknak, így kerül a fagyasztóba is 1-2 adag.

Meg kell jegyezzem, hogy eléggé idö igényes, 3-3,5 óra biztosan kell hozzá. Természetesen bográcsban is készíthetö, akkor talán még egy fokkal finomabb, mert kint fö :)

Hozzávalók  4-5 fej közepes hagyma
                     1-2 TV Paprika, vagy kápia paprika
                     1 fej fokhagyma
                     1 kg marhalábszár (csont nélkül)
                     0,5 kg füstölt hús
                     0,5 kg fehér bab
                     Só, Bors, köménymag, ételízesítö, pirospaprika (csemege)
                     csípös Paprika (aki szereti, de elhagyható)
                     és teszek hozzá egy tubus pörköltkrémet
                     3-4 szál vastagabb sárgarépa és petrezselyem gyökér
                     2-3 evökanál finomliszt (Reg-enor diétánál rizsliszt)
                     étolaj, vagy zsír
                 
Tésztához 18 dkg finomliszt (Reg-enor diétánál, rizs és kukoricaliszt keveréke)
                   3 db tojás
                   1 csapott mokkáskanál só
                   annyi víz, hogy keményebb galuskatészta legyen.

A tészta helyettesíthetö egy 20 dkg csomag csipetke, vagy reszelt tésztával, akkor csinálom azzal, ha már nincs idöm a nokedlit elkészíteni.

1. A babot elözö este megmosom, és beáztatom, böségesen kell rá víz, mert nagyon sokat felszív.

2. A hagymát aprókockákra vágom, fél fej fokhagymát szintén vagy nagyon apróra felkockázom, vagy reszelem, és olajon üvegesre sütöm, hozzáadom a paprikát ezzel is párolom egy kicsit és hozzáadom a kockára vágott marhalábszárat, felengedem annyi vízzel, hogy jól ellepje és befüszerezem, ezt hagyom 1 órát föni, közben meg-megkeverem.

3.Majd hozzá adom a felkockázott füstölt húst és a babot és újra annyi vízzel felöntöm, hogy jól ellepje, majd fözöm újra további 1 órát.

4. Közben megpucolom a zöldségeket és a fokhagyma másik felét, és elkészítem a nokedli tésztát.
A zöldséget karikára vágva hozzá adom a leveshez és hagyom újra kb. fél órat föni, majd beleszaggatom a nokedlit és azzal is fözöm még kb. negyed órát, szükség szerint vizet mindenképpen még kell hozzá adni, hogy ne legyen nagyon sürü sem.

5. 2-3 evökanál lisztböl rántást készítek, amibe belereszelem a maradék fokhagymát és elöször a levesböl veszek ki valamennyi levet, még öntök hozzá egy kevés vizet is, és a rántást csomómentesre kavarom, és hozzáöntöm a leveshez. Az egészet még egyszer felrottyantom, ízesítem, ha szükséges és már tálaható is.
Jó étvágyat kíván hozzá!











3 megjegyzés:

Olgis írta...

Nézz be a blogomba, meghívtalak egy blog játékra.
http://bloggeranyo.blogspot.hu/2014/01/blogjatek.html

Andrea Papikné Veress írta...

Nagyon tetszik a blogod és a sok finomságod. Szeretnélek egy kicsit jobban megismerni, ezért szeretettel meghívlak egy játékra. Kérlek nézz be hozzám: http://aranytepsi.blogspot.hu/2014/01/jatek-ismerjuk-meg-egymast-ujra.html
Köszönöm. Andi az AranyTepsi blogról

Katalin Rigó írta...

Köszönöm szépen a meghívást, igyekszem eleget tenni :)