Azóta is szívesen készítem, mert nekünk nagyon ízlik.
Hozzávalók: 0,5 l kefír
2 dl tejföl
2 db kisebb méretü tojás (M)
2 kávés kanálnyi só
1 púpos teáskanál szódabikarbóna
annyi liszt, amennyit ez a folyadék mennyiség felvesz
ma kimértem ez kb. 90 dkg liszt volt, hogy lágy, de kezelhetö tésztát kapjak.
3-4 EK étolaj
Töltelék: 50 dkg húsos hasalaja, vagy tarja
50 dkg édes káposzta
3 közepes fej v.hagyma
3 cikk foghagyma
Aki édes töltelékkel akarja, ahhoz szilvalekvár.
Sütéshez étolaj
A tölteléket készítem mindig el korábban, hogy legyen ideje kihülni, kicsit megpirítom a húst, hozzáadom a hagymát, majd a káposztát, öntök hozzá kevés vizet, füszerezem sóval, borssal, és néha megkeverem, fedö alatt párolom kb. 30 percig, aztán lesütöm zsírjára és hagyom kihülni.
A tészta:
a kefírt és a tejfölt csomómentesre összekeverem egy 4-5 literes tálban és mikróban 2 percig melegítem, akkor éppen langyos lesz, hozzáadom a tojást és a sót, ezzel egynemüvé keverem és beleteszem a szódabikarbónát ezzel fel fog futni, azért is kell a nagy tál, nehogy kimenjen, és lassan adagolom hozzá a lisztet, elöször galuska állagú lesz, majd további liszt hozzáadásával lágy, de jól kezelhetö tésztát kell kapjak, ekkor adom hozzá fokozatosan az olajat és addig dagasztom, míg elválik az edény falától és a kezemröl is lemegy a tészta.
Egy konyharuhával letakarva pihentetem 30 percet, majd kb. 75 g-os darabokra osztom, így ma nekem 24 db lett, ezeket ellapogatom a kezemmel, a munkalap mindig legyen lisztes, mert a tészta igen ragadós, ráhalmozom a tölteléket és a képen látható módon összecsippentem a tésztákat, majd laposra nyomom.
.... és máris ehetö, melegen, hidegen, újra melegítve, gyorsan elfogy, lealábbis nálunk.
Remélem Nálatok is!
Jó étvágyat kíván hozzá!
1 megjegyzés:
Biztosan finom, ki fogom próbálni.
Megjegyzés küldése