Egy lipcsei családi recept alapján készült Stollen. Van már egy másik Stollen receptem itt a blogon, nem sokban különbözik, de valahogy még is más, igazából erről az előzőről gondoltam, hogy az volt az a nagyon ízletes Stollen, amit évekkel ezelőtt kóstolhattam, de mint kiderült mégsem. Tavaly sikerült hozzájutnom az "eredeti" recepthez akkor már viszonylag késő volt, így nem akartam megosztani, ezért most teszem, szerintem még elkészíthető, én is a héten sütöttem meg.
Hozzávalók 1 db 1,5 nyerstésztához, ami viszonylag szép nagy darab Stollen lesz
50 dkg finomliszt vagy kenyérliszt
6 dkg friss élesztő
25 dkg Ghi vaj, ha nincs akkor csak sima vaj,
esetleg variálható 20 dkg vaj és 5 dkg sertészsír
12,5 dkg mazsola
10 dkg mandula
2,5 dkg keserű mandula, vagy keserű mandula aroma
2-3 dkg apróra vágott mandula (nem darált, hanem darabos)
12,5 dkg cukor
125 ml tej
1 csipet só
1/2 citrom leve és reszelt héja
3 dkg kandírozott citrom
1 csg. Sütőpor
1 csg. vaníliás cukor
60-70 ml rum, nem aroma
20 dkg marcipán (elhagyható, csak ha szereted)
10-10 dkg vaj és porcukor a sütés után
1. Előző nap a hozzávalókat elkészítem, hogy minden szobahőmérsékletűek legyen.
A mazsolát egy magasabb falú edénybe teszem, ráöntöm a rumot, a tetejére szórom
a kandírozott citromot, és lefedem.
2. A mandulát forró vízbe dobom 2-3 percre és leszedem róla a barna héjat, majd késes aprítóba megdarálom. Az apróra vágott mandulát egy kicsi teflonba megpirítom (így jobb íze van).
A lisztet egy tálba szitálom, hozzákeverem a sütőport és a vaníliás cukrot, a vajat is darabokba hozzáteszem, egy konyharuhával letakarom.
4. Majd a többi hozzávalót is hozzáadom és az egészet összegyúrom, hiába élesztős, nem igazán lehet dagasztani. mert eléggé nehéz tészta, .
5. Kb. 45 percet hagyom pihenni, a marcipánt két sütőpapír között elnyújtom, a tésztát kézzel ellapogatom, a marcipánt ráterítem és feltekerem, mint a bejglit, majd a Stollen gyűrűbe teszem, és a képen látható módon formázom meg, ez a jellegzetes Stollen forma. Persze tudom, ilyent nincs mindenkinek, nekem sem volt először, így alufóliát több réteggel összehajtottam kb. 6 cm magasságra és azzal "öleltem" körül a tésztát, hogy itt a képen mutatom.
Mindenképp érdemes valamivel körül venni a tésztát, mert nagyon terül, ha nincs gyűrűbe és akkor lapos lesz!!!
6. Sütőből kivéve azonnal vajjal kenem a meleg tésztát, ha kell többször, mert szívja be és vastagon porcukorral megszórom, hagyom kihűlni, általában estére sikerül készre sütni, így éjszaka van ideje kihűlni.
7. Zsírpapírba, vagy alufóliába csomagolva tárolom.
Azt mondják a Stollent meg kell sütni 3-4 héttel karácsony elött, én már erről leszoktam, mert pár nap pihenés után is finom.
Még egy tipp, minél "kövérebbre" hagyjuk a tésztát, annál tovább marad friss, nem szárad ki olyan gyorsan. Nekem 2 gyűrűm van, amit használok, a szélesebbek tovább puhábbak maradnak, erre értem, hogy "kövérebbre" hagyni a tésztát.
Sok sikert az elkészítéshez és jó étvágyat kíván hozzá!
1 megjegyzés:
Katica, nagyon szép lett, a finomságát el tudom képzelni.
Megjegyzés küldése