Ezt a receptet 2 hete kaptam a Barátnőmtől Miklós napot tartottunk, ez volt a kávé mellé a desszert, mondanom sem kell, hogy rögtön elnyerte a tetszésemet, és 2-3 nap múlva, mire minden hozzávalót beszereztem én is megsütöttem.
Hozzávalók egy 20x25 cm-es pite formához
20 dkg méz
20 dkg porcukor
80 ml víz
1 csipet só
25 dkg mogyoró, vagy mandula
15 dkg dió
14 dkg szárított sárgabarack
15 dkg kandírozott ananász
1,5 dkg fahéj
1 mokkás kanál Kardamom
4 gramm őrölt szerecsendió
1 vaníliarúd
20 dkg finomliszt
Ostyalap az aljának, ha nincs sem gond, de mindenképpen sütőpapírt kell
használni a sütéshez, mert másképp lehetetlenség kiszedni a formából
Az asztalt gyümölcsök ízlés szerint cserélhetőek, aszalt szilvára, datolyára, vörösáfonyára,
mazsolára, kinek mi a kedvence.
1. A diót, mogyorót vagy mandulát 160 fokos sütőben 13-15 perc alatt kicsit megpörkölöm,
ha lehet akkor olyan tepsibe, aminek lyukacsos az alja.
2. A vanília rudat ketté vágom kikaparom a belsejét és összekeverem a liszttel.
3. Az asztalt gyümölcsöket apró kockákra vágom, egy nagy tálban teszem, hozzáadom a száraz hozzávalókat (lisztet, fűszereket és a pörkölt diót, mogyorót)
4. A mézet, porcukrot a vízzel és a csipet sóval addig melegítem, míg elolvad a cukor kb. 60 fokosra, a vaníliarúd "maradékot" is beledobtam, hogy az íz egy kicsit kiázzon belőle, aztán kivettem belőle, majd a száraz hozzávalókhoz öntöm a szirupot és jól összekeverem.
5. Sütőpapírral kibélelt tepsibe, piteformába töltöm a masszát, viszonylag sűrű és ragacsos,
a tetejét vizes kézzel eligazítom, majd 160 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütöm.
Sütőpapír kötelező!!!
Hagyom teljesen kihűlni, csak azután szeletelhető.
Jó étvágyat kíván hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése