30 március, 2015

Málnás mascarponés piskótatekercs


Hozzávalók:  5 db tojás
                    12,5 dkg cukor
                      1 csg. vaníliás cukor

                    12,5 dkg finom liszt
                      1 púpozott teáskanál sütöpor
Töltelék: 25 dkg mascarpone
                 3 evökanál cukor
                 1 vaníliás cukor
                 6 lap zselatin (9 g)
                 egy kevés reszelt citromhéj
                 5 dl  tejszín
                 25 dkg málna
Díszíteshez: csoki reszelék

1. Egy a sütöbe passzoló nagy tepsit kibélelünk sütöpapírral.
2. A sütöt elömelegítjük 180 fok légkeveréssel, ha nincs 200 fok alsó-felsö fütés.

3. A tojásokat nem kell szétválasztani, hanem a cukorral és vaníliás cukorral kb. 4-5 percig nagyon habosra felverjük. (fontos, hogy betartsuk, mert akkor lesz szép magas és laza szerkezetü a piskótánk)
4. A lisztet átszitáljuk és elkeverjük a sütöporral ezt óvatosan hozzáadjuk a tojáshabhoz.
5. 10 percig sütjük
6. Egy konyharuhát meghintünk porcukorral és erre borítjuk a piskótát, a sütöpapírt   vizes szivaccsal áttöröljük, mintha le akarnák takarítani valamitöl, így könnyebben le tudjuk húzni a piskótáról.
7. Ügyesen feltekerjük, de ne túl feszesen, mert akkor reped, majd azonnal vissza kitekerem és a konyha ruha nélkül tekerem vissza, így hagyom kihülni, és már nem muszáj a konyharuhát rajta hagyni.
8. A zselatint kevés vízben felpuhítom, majd  leöntöm róla a vizet és kb. 3 evökanálnyi vízet teszek újra hozzá, és nagyon lassú tüzön addig melegítem, amíg a zselatin teljesen feloldódik. A Mascarponét elkeverem a cukrokkal, a citromhéjjal és 10 dkg málnával (össze se kell törni, mert a keverésnél összetörik) 2-3 evökanállal a zselatinhoz teszek ezt elkeverem és a többi krémhez adom.
A tejszínt habbá verem (mostanában teljesen cukor és habfixáló nélkül, egy bemutatót ezt tanácsolták, hisz úgy is minden édes, amire tesszük) és ebböl 20 dkg-t a málnás krémbe keverek.

9. Óvatosan széthajtom a piskótát és megkenem a málnás krémmel, majd a málna szemeket elosztom
a krémen (egy párat félre teszek a díszítéshez) és feltekerem óvatosan.
Kívülröl bekenem tejszínhabbal és egy kicsit a cikkcakkos díszítövel meghúzom, és megszórom a csoki reszelékkel.
Egy pár tejszínrózsát nyomok a tetejére és arra egy-egy málna szemet ületetek. Majd 3-4 órát, de akár egy éjszakát is hütöben pihentetem.


Jó nassolást kívánok hozzá!

1 megjegyzés:

Vandy írta...

Nagyon jól néz ki,biztos finom is!:)